• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Pitanje imovine riješiti u cjelini

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao da na sastanak u Sarajevu lidera šest stranaka ide sa istim stavovima i politikom koji su određeni davno.

 Dodik: Pitanje imovine riješiti u cjelini Izvor: MONDO

Dodik je večeras u Istočnom Sarajevu naglasio da ne može da bude riješeno pitanje vojne imovine, a ostala ne.

"Moramo da završimo sve. Ako ne završimo sve, nećemo završiti ništa", poručio je Dodik.

On je dodao da je ovo pitanje nametnuto i da je izvan Ustava BiH, a da je dodatno upetljana priča sa Ustavnim sudom BiH "koji je donio odluku koja je neprovodiva".

Prema njegovim riječima, namjera nekih od početka bila je da se odvoji rješavanje pitanja vojne od državne imovine, s ciljem da se rješavanjem vojne imovine deblokiraju NATO procedure, a da OHR ostane, jer ne bi bila riješena ostala imovina.

Komentarišući najavu da bi sastanku lidera, na kojem će biti riječi i o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", trebalo da prisustvuje i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, Dodik je istakao da je "Sorensen dobrodošao na sastanak".

"Evropa je pokazala sposobnost da razumije situaciju u BiH i omekša uslove za aplikaciju za članstvo, pa su ostali samo uslovi provođenja presude Evropskog suda u slučaju 'Sejdić-Finci' i pitanje koordinacije", podsjetio je Dodik i ponovio da je Srpska spremna da promijeni Ustav u dijelu koji se odnosi na eliminisanje diskriminacije.

On je podsjetio da odluka Suda ne traži promjenu načina biranja članova Predsjedništva BiH, niti promjenu načina odlučivanja.

"Mi odgovaramo samo na ono što odluka traži. Naš odgovor je bio isti i prije dvije godine i to se moglo završiti. Sve stranke u Srpskoj, i pozicija i opozicija, saglasne su o tome. Izvan toga nećemo uraditi ništa. Nije malo što će Republika Srpska iz svog ustava da izbriše da se za člana Predsjedništva iz Srpske bira Srbin. Time smo učinili kompromis", istakao je Dodik.

Lider SNSD-a je naglasio da nema ljubavi za BiH, niti za bilo čim što bi Republiku Srpsku navelo da mijenja način odlučivanja člana Predsjedništva BiH.

On je istakao da, ako neko traži krivca za neuspjeh u provođenju odluke Evropskog suda, sigurno ga ne može naći u Republici Srpskoj.

Novi sastanak lidera "šestorke" biće održan sutra u Sarajevu, u organizaciji Saveza za bolju budućnost BiH, a kao glavna tema najavljena je podjela vojne i državne imovine, koja je ponovo u fokusu javnosti nakon nedavne posjete BiH generalnog sekretara NATO-a Andersa fog Rasmusena.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE