• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Muslimani krivi za izbijanje rata

Bivši predsjednik srpske opštine Milići Tomislav Savkić na suđenju nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću okrivio muslimane za izbijanje rata.

 Svjedok: Muslimani krivi za izbijanje rata Izvor: MONDO

Savkić, koji je bio i član lokalnog kriznog štaba, rekao je da su muslimani počeli da se naoružavaju 1991. godine i formiraju paravojne jedinice.

Istovremeno su, kako je naveo, po nalogu Stranke demokratske akcije (SDA), prestali da se odazivaju na pozive za mobilizaciju u Jugoslovensku narodnu armiju (JNA), javlja Birn.

Te paravojske,naveo je svjedok, upadale su u srpska sela i zlostavljale stanovništvo, te zaustavljale vozila na drumskim barikadama.

Savkić je potvrdio i da je Muslimansko nacionalno vijeće BiH krajem 1991. objavilo namjeru da "stvori muslimansku državu i oružane snage", poslije čega su Srbi u Vlasenici i okolini pokušali da sa muslimanima postignu dogovor u cilju izbjegavanja rata.

Tvrdeći da nije znao za dokument "varijanta A i B", kojim je, prema optužnici, Karadžić u decembru 1991. godine naložio preuzimanje vlasti u opštinama sa srpskom većinom, ali i manjinom, Savkić je potvrdio da je Srpska opština Milići formirana u martu 1992. godine.

Iako je sa muslimanima, prema svjedoku, bio postignut sporazum o podjeli opštine, SDA je "otezala sa njegovom primjenom, kako bi se omogućilo da što je moguće više muslimana napusti Vlasenicu".

"Početkom aprila 1992. godine Srbi su formirali Krizni štab i poslali Teritorijalnu odbranu da spriječi napad muslimanskih paravojski za koji su saznali", posvjedočio je Savkić.

Prema pisanoj izjavi svjedoka, koju je Karadžić uveo u dokaze, "preostalo muslimansko stanovništvo zatim je napustilo područje", tražeći prethodno od srpskih vlasti da im obezbijedi prevoz.

Kao pripadnik Vojske Republiek Srpske Savkić je, kako je svjedočio, bio očevidac propalih pokušaja da se demilitarizuje područje oko Srebrenice iz koje je Armija BiH napadala okolna sela.

On je izjavio i da je, 15. jula 1995. godine, u šumi vidio veliki broj leševa muslimana iz kolone koja je pokušavala da se, poslije pada Srebrenice, probije ka Tuzli. Svjedok je naveo da su oni stradali u međusobnom obračunu.

Savkić je negirao da su Karadžić i drugi lideri sa Pala ikada naredili protjerivanje ili ubistva muslimana.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno 18. februara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE