• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo sastanak lidera "šestorke"

U Sarajevu je počeo sastanak lidera šest političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH.

 Počeo sastanak lidera "šestorke" Izvor: MONDO

Lideri "šestorke" nastavili su današnji sastanak u Sarajevu nakon prvog dijela u kojem su učestvovali specijalni predstavnik EU Peter Sorensen i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi, na kojem se razgovaralo o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

Sorensen je nakon sastanka u Sarajevu rekao novinarima da je imao dobar i kvalitetan sastanak, da postoji veći broj mogućnosti kako odgovoriti na zahtjeve iz odluke Suda u Strazburu, ali da nije u poziciji da precizira koje su to mogućnosti.

Sorensen je naglasio da je fokus razgovora bio na uvažavanju prava svih učesnika u izbornom ciklusu u BiH.

"EU će sa svoje strane nastaviti pomagati razgovore o provođenju presude Sejdić Finci koja će dovesti do pozitivnog riješenja zahtjeva iz presude", zaključio je on.

Očekuje se da lideri u nastavku razgovora razmatraju pitanje raspodjele državne i vojne imovine, nakon nedavne posjete BiH generalnog sekretara NATO-a Andersa fog Rasmusena..

Na sastanku učestvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Sastanak je počeo nešto poslije 12.00 časova.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je uoči sastanka da u Sarajevo ide sa istim stavovima i politikom koji su određeni davno, što je rečeno 9. marta prošle godine, a to je da pitanje imovine u BiH može da bude riješeno samo u cijelosti.

Dodik je sinoć u Istočnom Sarajevu naglasio da ne može da bude riješeno pitanje vojne imovine, a ostala ne. "Moramo da završimo sve. Ako ne završimo sve nećemo završiti ništa", poručio je Dodik.

Predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić, koji je domaćin skupa, izrazio je optimizam u pogledu novog sastanka lidera šest vodećih političkih stranaka u BiH, naglašavajući da će u prvom dijelu ovog skupa učestvovati i specijalni izaslanik i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

"Prisustvo Sorensena čini nas posebno zadovoljnim, što znači da ćemo danas razgovarati i o provođenju odluke `Sejdić i Finci`", rekao je Radončić Srni.

On je naveo da će u drugom dijelu sastanka lideri govoriti o realizaciji obaveza koje su preuzeli na posljednjem sastanku o raspodjeli i knjiženju vojne imovine sa generalnim skeretarom NATO-a, koji je krajem prošle sedmice boravio u Sarajevu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je Srni da će ova stranka sastanak iskoristiti da potvrdi opredjeljenja da je spremna da provede sporazum o raspodjeli vojne imovine od 9. marta prošle godine i da to treba učiniti u najkraćem mogućem vremenu, što su i prije nekoliko dana prenijeli Rasmusenu.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić na sastanak šest političkih lidera u Sarajevu odlazi sa velikim očekivanjima, izjavio je Srni portparol ove stranke Veso Vegar.

"Nadamo se vrlo otvorenom razgovoru i, na nivou načela, postizanju rješenja u vezi sa provođenjem odluke `Sejdić i Finci` u dva najvažnija segmenta - izboru članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Vegar.

Srpska demokratska stranka (SDS) očekuje da na sastanku "šestorke" bude reaktiviran sporazum o principima raspodjele državne i vojne imovine, postignut u Banjaluci 9. marta prošle godine, i da to pitanje konačno bude riješeno, rekao je ranije Srni predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

"Pitanje imovine zastalo je zbog meni nepoznatog razloga. Danas će se vidjeti ko je zainteresovan da se deblokiraju procesi u BiH, a ko je zainteresovan da pravi dublju krizu", ocijenio je Bosić.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio je da će prisustvovati sastanku "šestorke" o vojnoj imovini i istakao da očekuje od Predsjedništva BiH da se uključi u unutrašnji dijalog kako bi se ovo pitanje privelo kraju.

Početak sastanka vodeće političke "šestorke" zakazan je za 12.00 časova u prostorijama SBB-a BiH u Sarajevu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE