• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Šestorka“ optimistična nakon sastanka

Lideri šest političkih stranaka iz BiH sa današnjeg sastanka izašli s optimizmom, ali nikakve konkretne odluke nisu donesene.

 „Šestorka“ optimistična nakon sastanka Izvor: MONDO

Sastanku lidera šest političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Prvom dijelu sastanka prisustvovali su i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom „šestorke“ u Sarajevu, a posebno činjenicom da bi BiH mogla do kraja godine da aplicira za članstvo u EU, ako do aprila riješi pitanje provođenje odluke "Sejdić – Finci".

"Svjesni smo rokova i znamo put kojim se namjeravamo kretati", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka "šestorke“.

Što se tiče vojne imovine, istakao je on, sveobuhvatan dogovor o tom pitanju postignut je 9. marta prošle godine na sastanku u Banjaluci, a danas je bilo riječi o provođenju tog sporazuma.

"Dogovorili smo da Savjet ministara BiH, na principima tog banjalučkog dogovora, formira radnu grupu koju će činiti trojica ministara, čiji će zadatak biti da sačine akcioni plan za provođenje dogovora o vojnoj imovini. Važno je da na ovom polju dođe do sporazuma između entiteta“, naglasio je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska prihvata da perspektivna vojna imovina bude knjižena na Ministarstvo odbrane BiH, koje će je nakon prestanka korištenja vratiti Srpskoj.

Prema Dodikovim riječima, sva ostala imovina, kao što je ranije rečeno, treba da bude raspodijeljena na entitete, kantone i opštine.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, koji će biti domaćin sljedećeg sastanka, rekao je da su lideri stranaka "šestorke" dogovorili da ne otkrivaju previše datalja javnosti u vezi sa današnjim sastankom.

On je, ipak, izrazio nadu da se nakon današnjeg sastanka pokazala mnogo konkretnija volja za konačno rješavanje pitanja provođenja odluke "Sejdić – Finci" i statusa imovine u BiH.

"Sada je na SDS-u da organizuje sljedeći sastanak i nadam se da ćemo nakon toga imati nešto konkretnije da vam kažemo. Ovo što smo danas škrti na riječima stvar je našeg dogovora da ne iznosimo sve što smo pričali, jer bi to moglo negativno da utiče na dalji proces", rekao je Bosić na konferenciji za novinare.

On je izrazio ubjeđenje da je danas u Sarajevu pokazana snažnija i konkretnija volja za postizanje dogovora među vodećim političkim liderima u BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas bi na sastanku u aprilu u Mostaru mogla biti završena priča o izboru članova Predsjedništva BiH, odnosno Doma naroda.

"Ubrzano radimo procedure oko odluke suda u Strazburu", rekao je Čović nakon sastanka "šestorke" u Sarajevu.

On je istakao da je što prije potrebno urediti Izborni zakon u skladu sa odlukama ustavnih sudova, jer u suprotnom niko neće imati mogućnost da raspiše izbore iduće godine.

"Činjenica je da danas ima već puno presuda Ustavnog suda u BiH i ostalih ustavnih sudova koji ograničavaju mogućnost organizovanja tih izbora. Dok te stvari ne otklonimo, vjerovatno ćemo imati problema oko organizacije izbora", rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić rekao je novinarima nakon sastanka da je dogovoreno da radna grupa, koju će činiti trojica ministara, sačini plan realizacije ranije dogovorenih principa, u skladu sa zadatim rokovima.

Kada je riječ o provođenju odluke "Sejdić – Finci", Radončić je istakao da je na stolu bilo nekoliko ideja od kojih svaka ima određeni politički kapacitet da bude realizovana.

"Dogovoreno je da treba ispoštovati rokove koje smo ranije preuzeli, te da proces razgovora stranačkih eksperata i predstavnika Evropske komisije, kao i lidera šestorke o ovom pitanju bude nastavljen“, dodao je Radončić, koji je bio domaćin današnjeg sastanka.

Predstavnici EU danas su izrazili spremnost da budu od pomoći da se ispune rokovi za provođenje odluke "Sejdić-Finci" i da BiH u razumnom roku krene dalje ka dobijanju kandidatskog stausa za EU, rekao je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

"Stvari idu u dobrom smjeru, jer se u okviru direktnih izbora pokušava naći zajednički imenilac koji će da uvaži prava svih naroda i pojedinaca, kao i specifičnosti koje postoje u BiH", rekao je Lagumdžija novinarima nakon sastanka "šestorke".

On je rekao da je specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen za provođenje odluke "Sejdić-Finci" predložio sistem elektora, koji je kako je naveo, " u suštini sistem direktnih izbora".

Lagumdžija je ponovio da je danas dogovoreno da Savjet ministara BiH formira ministarsku radnu grupu, koja će formirati svoje ekspertske grupe i uz pomoć struke pokušati doći do riješenja pitanja imovine u BiH.

"Državna imovina je potuno neuređena, nema spiskova, svjesno se guraju magle `čije je šta` i tu ima jako puno posla, da se sada sve dogovorimo, trebaće godine i godine da se to sve uredi. Važno je da sada utvrdimo principe, na osnovu kojih će se donijeti odgovarajuće odluke i zakonska regulativa", rekao je Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a naglasio je da registracija vojne imovine treba otpočeti što prije, shodno ranijem obećanju političkih lidera generalnom sekretaru NATO-a Andersu fog Rasmusenu.

Na sastanku "šestorke", politički lideri iz Federacije BiH razgovarali su i o odnosima u tom entitetu.

"Očigledno u javnosti ima jako puno kreiranja magle, manipulacija, očigledno da stranke u manjini nemaju legitimitet da vrše vlast i da bi bili najsretniji da se do 2018. ne ide dalje ka NATO-u i ne provede odluka `Sejdić-Finci`, kako bi se oni bez parlamenatarnog legitimiteta, švercovali u vlasti joj pet-šest godina", naveo je Lagumdžija.

On je dodao da je bilo govora o načinima podrške premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, kako da u skladu sa zaključcima Predstavničkog doma parlamenta FBiH "život ne stoji" u prelaznom periodu konstituisanju vlasti u tom entitetu.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da su danas na stolu "šestorke" bile dvije opcije - direktni i indirektni izbor članova Predsjedništva BiH po principu elektora i po principu tri izborne jedinice, jedna u Republici Srpskoj, a dvije u Federaciji BiH.

"Najvažnije je da smo danas u Sarajevu dogovorili format tog procesa, i nadam se da će do kraja marta taj proces rezultirati dogovorom aktuelne `šestorke` koja ima kapacitet da u oba doma parlamenta BiH većinom glasova usvoji amandmane na Ustav BiH u skladu sa odlukom Suda u Strazburu u predmetu `Sejdić i Finci`", rekao je Ljubić novinarima u Sarajevu nakon sastanka.

On je izrazio nadu da će konačno rješenje uvažavati prava svih - konstitutivnih naroda, građana BiH i ostalih.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE