• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fajon: Građani BiH da u Hrvatsku idu s ličnom

Fajonova je istakla da bi ostvarivanje te ideje olakšalo život građanima BiH, ali i ojačalo saradnju i međusobne odnose.

 Fajon: Građani BiH da u Hrvatsku idu s ličnom Izvor: MONDO

Član Evropskog parlamenta i izvjestilac za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila da se nada da će zaživjeti ideja da građani BiH prelaze granicu BiH i Hrvatske sa ličnim kartama i poslije ulaska Zagreba u EU i da ne vidi razlog zašto ne bi ta inicijativa dobila podršku.

Fajonova je istakla da bi ostvarivanje te ideje olakšalo život građanima BiH, ali i ojačalo saradnju i međusobne odnose.

"Ne vidim razlog zbog čega ta inicijativa ne bi dobila podršku. Naravno to zavisi od 27 zemalja, ako se saglase sa tim", istakla je Fajonova.

Ona je napomenula da će i poslije 1. jula postojati šengenska kontrola na slovenačko-hrvatskoj granici, što znači da bi lične karte otvarale vrata građanima BiH samo za prelaz granice u Hrvatsku.

Fajonova je rekla da joj je poznato da je hrvatski ministar inostranih poslova Vesna Pusić predložila na sastanku u petak, 15. februara, u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom mogućnost da građani BiH prelaze granicu BiH i Hrvatske sa ličnim kartama nakon ulaska Hrvatske u EU.

Ona je podsjetila na riječi Pusićeve da će lansirati inicijativu u EU, slično kao što je bilu u slučaju Slovenije i Hrvatske po ulasku Slovenije u EU 1. maja 2004. godine.

Fajonova je rekla da za sada nema novih informacija o mehanizmu za suspenziju bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana, koji je bio najavljivan.

"Na sljedećoj sjednici u Komitetu za ljudska prava u Evropskom parlamentu vodićemo prvu raspravu pod predsjedavanjem Irske nakon propalih pregovora o uvođenju mehanizma za privremenu suspenziju bezviznog režima krajem prošle godine. Očekujem da će sve strane Evropskog parlamenta, Evropska komisija i Savjet EU dati svoj stav i onda ćemo razgovarati kako dalje", rekla je Fajonova.

Ona je istakla da ne može prejudicirati kada će i kakav biti dogovor, ali je napomenula da je bitno da svi zajedno učine sve da nikada ne bi bila ugrožena sloboda kretanja i putovanja bez viza.

Fajonova je podsjetila da je prošle godine porast azilanata iz BiH u pojedine zemlje EU bio vrlo alarmantan.

"Trebamo uložiti sve napore, i zemlje zapadnog Balkana i EU, da ustvarimo uslove za sprečavanje bilo kojih vanrednih situacija sa azilantima. To je naša zajednička odgovornost", rekla je Fajonova.

Sve drugo, i privremena suspenzija bezviznog rezima za bilo koju zemlju u regionu, kad bude usvojen mehanizam, bila bi velik poraz i korak nazad kako za zemlju na putu ka EU tako i za EU, koje temelj je sloboda kretanja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE