• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banja Luka: Zelenašima mizerne kazne

Optuženi za teške iznude i zelenaštvo, koji su uhapšeni u akciji "Knez 2", sporazumjeli su se Okružnim tužilaštvom, pišu Nezavisne.

 Banja Luka: Zelenašima mizerne kazne Izvor: MONDO

Sandro Kaurin (35), Slavko Todorović (44) i Drago Đenić (46) dogovorili su sporazume sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom, potvrdio je "Nezavisnim" izvor blizak pravosuđu RS.

Potvrđeno je i da sa Tužilaštvom trenutno pregovara i prvooptuženi Branislav Smiljanić (37) zvani Ćelo, kojem je u ranijem postupku blokirana imovina vrijedna više stotina hiljada KM, stečena iznudama i zelenaštvom.

U Okružnom tužilaštvu Banjaluka danas nisu željeli da komentarišu ove informacije, a do sada najveća akcija banjalučke policije i Tužilaštva rezultirala je niskim kaznama za optužene.

Tragom ove informacije, novinari Nezavisnih novina pokušali su da saznaju o kakvim kaznama se uistinu radi u sporazumima, ali sve je danas bilo obavijenom velom tajne.

Da se ipak radi o mizernim kaznama, govori informacija da je za optuženog Đenića, suspendovanog sudskog policajca RS, sporazumom o priznanju krivice predviđena zatvorska kazna od tek osam mjeseci zatvora.

S obzirom na to da su u sudskom postupku kao materijalni dokazi protiv optuženih zelenaša trebalo da budu saslušani i snimci razgovora između Smiljanića i njegovih saradnika iz krugova bliskih policiji, može se samo pretpostaviti zašto se optuženima žurilo da zaključe sporazume. Konačnu riječ o svemu, tek treba da da banjalučki Okružni sud.

Podsjetimo, Đenić je optužen za dva teška krivična djela i to da je u toku 2010. svom ljekaru D.I. posudio 7.000 KM, a zatim ga ucijenio da mu pribavi medicinsko uvjerenje na osnovu kojeg će Đenić dobiti invalidsku penziju i otpremninu u iznosu od 30.000 KM.

Đenić je prema navodima iz optužnice ucijenio D.I. da će ga otkucati novinarima i policiji ukoliko ne uradi onako kako je od njega zatraženo.

Prema optužnici, Đenića terete i da je početkom aprila prošle godine poznaniku E.M., za kojeg je znao da je u teškoj finansijskoj situaciji i da mu je potreban novac, posudio 18.000 KM sa mjesečnom kamatom od 2.000 KM.

Kako E.M. nije mogao vraćati kamatu, optuženi Đenić mu je uzeo kamion volvo sa prikolicom vrijedan 60.000 KM.

Nakon ovoga, Đenić je obavijestio E.M. da je pronašao kupca za kamion, ali po duplo nižoj cjeni, odnosno 33.000 KM. Kako je E.M. Đeniću bio dužan 18.000 KM i još 5.000 KM na ime kamata, nakon prodaje kamiona po duplo manjoj cijeni od stvarne vrijednosti, Đenić mu je trebalo da vrati 10.000 KM.

E.M., pritjeran uza zid, pristaje da mu optuženi proda kamion po duplo manjoj cijeni, no Đenić je kamion ipak prodao po cijeni od 60.000 KM, a E.M. je na kraju predao svega 10.000 KM.

Okružni sud u Banjaluci 20. decembra prošle godine potvrdio je optužnicu protiv Smiljanića i trojice njegovih saučesnika.

Smiljanić, Kaurin i Todorović uhapšeni su u policijskoj akciji "Knez 2" 23. septembra prošle godine, a kasnije se predao i Đenić.

Smiljanića i saučesnike terete da su od 2007. do septembra ove godine oštetili veći broj Banjalučana kroz iznude, zelenaštva i prevare.

"Nezavisne" su još ranije otkrile da je Smiljanić imao insajdere u policiji, a što je potvrdio i nedavni postupak o oduzimanju Smiljanićeve imovine.

Smiljanić je, naime, po saznanju da se protiv njega sprovodi istraga u protekle dvije godine gotovo svu imovinu prepisao na druge osobe, ali mu je Osnovni sud Banjaluka, ipak u decembru prošle godine privremeno blokirao imovinu vrijednu više stotina hiljada KM, među kojima su stanovi i automobili.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE