• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica zbog zlostavljanja Srba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv A.F. (66) zbog ratnog zločina protiv civilnog srpskog stanovništva u zatvoru "Viktor Bubanj" 1992.godine.

 Optužnica zbog zlostavljanja Srba Izvor: MONDO

On je optužen da je zločine počinio kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, a s obzirom da se ne nalazi na teritoriji BiH, nakon potvrđivanja optužnice, tužilaštvo će preduzeti radnje i aktivnosti kako bi bio dostupan i protiv njega se vodio krivični postupak.

Optuženom se stavlja na teret da je od juna do novembra 1992. godine, kao pripadnik vojne policije Teritorijalne odbrane /TO/ BiH i stražar u objektu Centralnog zatvora i Vojnog zatvora u kasarni "Viktor Bubanj", sa više osoba, prekršio odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Šezdesetšestogodišnjak je optužen da je u više navrata tukao zatvorenike srpske nacionalnosti, nanosio im teške tjelesne povrede, zastrašivao ih prijetnjama da će biti ubijeni, te ih na druge načine tukao, mučio i zlostavljao.

NJemu se stavlja na teret i da je uz prijetnje i upotrebu sile silovao i seksualno zlostavljao jednu zatvorenicu srpske nacionalnosti u Centralnom zatvoru u Sarajevu.

Zbog svega toga optužen je da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE