• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Travnički muftija pušten u Hrvatsku

Nakon višečasovnog zadržavanja na granici hrvatska policija propustila je travničkog muftiju Nusreta Abdibegovića u tu zemlju

 Travnički muftija pušten u Hrvatsku Izvor: MONDO

Nakon višesatnog zadržavanja na graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske kod Slavonskog Broda, travničkom muftiji Nusretu Abdibegoviću i direktoru Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika Dževdetu Šošiću dozvoljeno je da kroz Hrvatsku nastave put prema Njemačkoj, dok je profesor medrese Safet Durguti vraćen u BiH, potvrdio je u telefonskom razgovoru za agenciju Anadolija muftija Abdibegović.

Muftija Abdibegović i njegovi saradnici zadržani su na granici s Hrvatskom danas oko 9.30 sati. Bili su im oduzeti pasoši, te izvršen pretres vozila kojeg su koristili. Hrvatski graničari su im kazali da jedan od njih ima zabranu ulaska u Hrvatsku, a nakon obavljenih provjera, poslije skoro četiri sata, saopšteno je da je riječ o Durgutiju, kojem nije dozvoljeno da nastavi put.

Potvrđeno je da su razlog zaustavljanja višegodišnje optužbe na račun profesora Safeta Durgutija za terorizam.

Savjet bezbjednosti UN donio je juna 2011. godine odluku da sa svoje liste osoba povezanih s mrežom Al-Qaida ukloni profesora Durgutija, koji je svojevremeno radio za jednu humanitarnu organizaciju.

Odluka je, dodaje se, donesena nakon što je u UN-u detaljno razmotren zahtijev da profesor Durguti bude skinut sa međunarodne crne liste na kojoj se godinama nalazio. Ukinuta je i blokada njegove imovine, kao i zabrana putovanja. Njegovo ime je, takođe, trebalo da bude uklonjeno i sa liste Interpola.

Činjenica da je Durguti bio na UN-ovoj listi poslužila je svojevremeno ekspertu za terorizam Dževadu Galijaševiću da Durgutija optuži za terorizam.

(Agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE