• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate padaju, hrana sve skuplja

Cijene osnovnih životnih namirnica u proteklu godinu vrtoglavo su rasle, dok su sa druge strane plate stanovnika RS padale.

 Plate padaju, hrana sve skuplja Izvor: MONDO

Prema podacima Zavoda za statistiku, od januara prošle godine do januara ove godine poskupjela je većina namirnica.

"Kilogram riže u januaru 2012. godine koštao je 3,1 maraka dok je u istom mjesecu ove godine za ovu namirnicu trebalo 3,23 marke. Hljeb je poskupio za deset feninga", podaci su Zavoda.

Kilogram svinjetine bez kostiju za godinu je poskupio za više od 70 feninga, i sada košta 11,06 KM, prenosi "Glas Srpske".

I cijene piletine bilježe rast, pa je tako kilogram ovog mesa lani koštao 5,45 KM, a sada 5,66 KM.

"Cijene mlijeka u tetrapaku takođe bilježe rast. Ulje je poskupjelo za više od 40 feninga, a trenutno je za litar potrebno izdvojiti 3,23 KM", podaci su Zavoda za statistiku.

I cijene voća i povrća bilježe stalni rast, a za kilogram banana u januaru prošle godine je bilo potrebno 1,89 maraka, a ove 2,08 KM. Jabuke su poskupjele za 15 feninga i trenutno kilogram košta 1,7 KM.

Znatno je poskupio i svježi krastavac, a u januaru prošle godine za kilogram je bilo potrebno izdvojiti 3,67 KM, a sada 4,19 KM.

"Za kilogram paradajza lani je bilo potrebno izdvojiti 3,58 KM, a ta cijena sada je dostigla 3,87 KM. Paprika je poskupjela za 80 feninga i trenutno košta 4,87 KM. Mrkva i krompir takođe bilježe blago poskupljenje", podaci su Zavoda.

Kada su u pitanju plate, prosječna plata u januaru ove godine iznosila je 811 maraka i manja je za osam maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Najveće plate u januaru ove godine imali su radnici finansijske djelatnosti i osiguranja i to 1.220 maraka, dok su najmanje plate primili radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i to 519 maraka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE