• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Tužilaštvo u krizi

Predsjednik RS rekao da je nagodba okrivljenih zelenaša sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci najbolji primjer da je Tužilaštvo u krizi

 Dodik: Tužilaštvo u krizi Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da je posljednja nagodba okrivljenih zelenaša sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci, koji su priznali da su se bavili zelenaštvom i teškim ucjenama, najbolji primjer da je Tužilaštvo u krizi, uprkos političkoj podršci i volji u borbi protiv kriminala i korupcije koja je u Republici Srpskoj javno i u više navrata iskazana.

"To je samo još jedan od mnogobrojnih problematičnih primjera na koji sve vrijeme ukazujemo, a koji jasno pokazuje da Tužilaštvo ne drži mnogo do pravnih standarda. Tužilaštvo, a time i glavni republički tužilac Mahmut Švraka i u ovom slučaju su zloupotrijebili očekivanja javnosti da se svi kriminalci moraju adekvatno kazniti, pogotovu ako su još i priznali krivicu", rekao je Dodik na pitanje Srne da prokomentariše jučerašnji sporazum o priznanju krivice koje je banjalučko Okružno tužilaštvo zaključilo sa optuženima koji su uhapšeni u akciji "Knez dva".

Predsjednik Republike naglasio da ova sramna nagodba zelenaša sa Tužilaštvom samo potvrđuje da se Tužilaštvo očigledno ne želi suprostaviti kriminalu, jer bi, u suprotnom, kazna u ovom slučaju trebalo da bude znatno veća.

Dodik je istakao da je glavni tužilac Švraka, koji se žali da nema političke volje i podrške za borbu protiv kriminala i korupcije, dužan da objasni javnosti šta je podrazumijevao pod tim.

"Ako to znači da ćutimo na ovakve odluke, onda za to nema podršku kod nas. Potpunu podršku će dobiti kada Tužilaštvo počne da radi kako treba, kada u potpunosti budu uvažavalo pravo i zakone,te maksimalizuju kaznenu politiku. Naša podrška nikada nije bila sporna, ali za ovakvo ponašanje Tužilaštva, nema podrške! Ona se ne može davati sprezi vanpolitičkih struktura, tužilaca i kriminalnih grupa i pojedinaca, jer se tako pravda samo kamuflira, a gubi se povjerenje javnosti u rad Tužilaštva", poručio je predsjednik Dodik.

Okružno tužilaštvo Banjaluka zaključilo je juče sporazum o priznanju krivice za krivična djela zelenaštvo, iznuda, pranje novca i prevara sa optuženima Branislavom Smiljanićem, Sandrom Kaurinom, Slavkom Todorovićem i Dragom Đenićem, svi iz Banjaluke, koji su uhapšeni u akciji "Knez dva".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE