• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS 5.200 nevladinih organizacija

U Republici Srpskoj registrovano je 5.200 udruženja građana, potvrđeno je Srni u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Srpske.

 U RS 5.200 nevladinih organizacija Izvor: MONDO

Udruženja građana finansiraju se iz članarine, donacija, a za pojedine programe i projekte obezbjeđuju se sredstva iz republičkog budžeta i budžeta jedinica lokalne samouprave.

Sredstva za finansiranje rada za 21 udruženje od javnog interesa obezbjeđuju se iz budžeta Republike Srpske i ove godine izdvojeno je 500.000 KM.

Prema Zakonu o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, udruženja ili fondacije mogu obavljati djelatnost kojom se stiče dobit (privredna djelatnost) jedino ako to nije osnovni statutarni cilj udruženja ili fondacije.

Udruženje mogu osnovati najmanje tri fizička ili pravna lica.

Prema evidenciji Odjeljenja za društvene djelatnosti Administrativne službe grada Banjaluka, do oktobra 2012. godine registrovano je 311 udruženja građana, s tim da je jedan broj asocijacija u stanju mirovanja, a određen broj njih je prestao sa radom.

Status od interesa za grad dobilo je 47 udruženja građana, pa su "Planom sufinansiranja projekata udruženja građana/nevladinih organizacija grada Banjaluka za 2012. godinu“ razvrstana udruženja građana na sedam okvirnih oblasti.

Prema informaciji o godišnjim aktivnostima udruženja građna/NVO na području grada Banjaluka, koje je sačinilo Odjeljenje za društvene djelatnosti, projekti i aktivnosti udruženja finansiraju se iz tri osnovne stavke budžeta, pa su u 2012. godini je za humanitarne organizacije planirano 613.000 KM, za udruženja građana 80.000 KM, a za projekte nevladinih organizacija 80.000 KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE