• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ševe" obučavane u Iranu

Pripadnici zloglasne muslimanske jedinice "Ševe" obučavani su u Iranu za specijalne operacije u gradskim akcijama, pišu "Večernje novosti".

 "Ševe" obučavane u Iranu Izvor: MONDO

Pripadnici zloglasne muslimanske jedinice "Ševe" obučavani su u Iranu za specijalne operacije u gradskim akcijama, pišu beogradske "Večernje novosti".

List je došao u posjed dokumenta u kojem pripadnik te jedinice Edin Pašić, 14. septembra 1994. godine, pisanim putem, izvještava komandanta "Ševa" Nedžeda Ugljena o obuci u Iranu.

Put za Iran, 15. juna 1994. godine, išao je preko Splita gdje su Pašić i Miralem Polutan kontaktirali sa "Huseinom, Irancem, sa kojim ih je u Sarajevu upoznao Bakir Alispahić, i koji im je dao po 1.000 njemačkih maraka i potvrdio da im je, već za sutradan, rezervisao karte za Zagreb".

U Zagrebu su boravili u Bosansko kulturno-informativnom centru, a u ambasadi BiH popunili su formulare za vize za Njemačku, odakle su poslije pet dana otputovali u Teheran, gdje ih je čekala "zagrebačka veza", navodi list.

U Teheranu ih je dočekao izvjesni gospodin Salek, i tu su im dodijeljeni izmišljeni identiteti austrijskih inženjera. Smještaj i uslovi za život, kako piše Pašić, bili su "na najvišem nivou".

Pašić u dokumentu navodi da je teoretski dio kursa održavan u tek renoviranoj vili u sjevernom dijelu grada, a nastava je snimana tako da se na snimku vidi profesor, ali ne i učenici.

Praktični dio obuke se odnosio na "upoznavanje o oružju koje se koristi u specijalnim operacijama - gradskim akcijama", sastavni dio obuke bili su i časovi vjeronauke, a imali su i 10-15 sati vožnje automobila u gradskim uslovima.

U Iranu su prošli "obuku o korištenju eksploziva, vatrenog oružja za specijalne operacije, kao i različite metode za izvršavanje terora korištenjem oružja i fizičke sile".

U toku obuke svako je ispalio od 1.500 do 1.700 metaka iz pištolja "broving", "bereta", "kolt", automatske puške "uzi", MP-5, "kalašnjikova", G-3, mitraljeza M-84, a kako navodi Pašić, ispalili su i po tri projektila iz ručnog bacača RPG, te montirali i aktivirali eksploziv TNT.

Vježbano je "gađanje ciljeva sa motocikla i iz automobila u pokretu, kao i izlaženje iz automobila u pokretu".

"Pred naš povratak u BiH Muhamed je sročio, a ja preveo dokument koji smo svi zasebno potpisali", referiše Pašić glavnokomandujćem "Ševa" Ugljenu.

"Obavezujem se i zaklinjem islamskom vjerom pred Alahom dž. š. da ću sve tajne koje sam naučio, vidio, kao i identitet osoba i mjesta u Iranu, sam put u Iran, čuvati na najvišem stepenu bezbjednosti i da sam u organizaciji Bakira Alispahića, kao što je bilo i sada, spreman za narednu saradnju na polju obuke sa braćom iz IR Iran", naveo je Pašić u dokumentu do kojeg su došle "Večernje novosti".

Pašić i članovi grupe vratili su se u Sarajevo 12. septembra 1994. godine, gdje su demonstrirali "lekcije" sa teheranskog poligona, piše list.

(Srna, foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE