• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pod kontrolom poplavljena područja

Situacija na poplavljenim područjima u RS je pod kontrolom, s obzirom na to da su padavine prestale.

 Pod kontrolom poplavljena područja Izvor: MONDO

Doder je istakao da je na području Hercegovine najteža situacija bila na području grada Trebinje zbog ispuštanja veće količine vode iz akumulacije HET, usljed čega su uz priobalni dio rijeke Trebišnjice poplavljene podrumske prostorije u naseljima Bregovi, Rastoci i Rupe.

On je napomenuo da nije bilo zahtjeva za ispumpavanje vode ili drugu vrstu pomoći.

"Pripadnici jedinica Civilne zaštite HET-a i vatrogasci su tokom dana intervenisali i dežurali na kritičnim tačkama oko korita rijeke. Povišen nivo vode uzrokovao je neprohodnost lokalnih puteva prema selima Velja Gora i Uvjeća u Petrovom Polju, kao i lokalnog puta Strujići – Orašje u Popovom Polju", naveo je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder.

On je istakao da je situacija nešto stabilnija jer su padavine prestale rano jutros, uredno je napajanje električnom energijom u cijeloj regiji, a službe zaštite i spašavanja i danas će pratiti situaciju na terenu.

Doder je napomenuo da je u regiji Područnog odjeljenja civilne zaštite Doboj noćas naglo porastao nivo rijeke Bosne koji je jutros u 7.30 časova, na mjernom mjestu u Doboju, iznosio 330 centimetara i na snazi je redovna odbrana od poplava.

On je rekao da su u opštini Doboj ugrožene Mjesna zajednica /MZ/ Kostajnica, gdje se voda iz korita izlila na poljoprivredne površine, i MZ Donja Paklenica gdje je, zbog aktiviranja klizišta, ugrožena jedna porodična kuća, a stanari su privremeno smješteni kod rodbine.

Doder je naveo da su u opštini Modriča poplavljene poljoprivredne površine u MZ Vranjak, Koprivna i Dugo Polje. U MZ Koprivna jedno stado ovaca okruženo je vodom, a evakuaciju trenutno provodi služba modričke Civilne zaštite.

On je napomenuo da se juče u opštini Bratunac djelimično izlila rijeka Križevica, ali se situacija normalizovala nakon prestanka kišnih padavina.

Prema njegovim riječima, u Srebrenici nije bilo poplavljenih objekata, dok je u Milićima poplavljen manji broj podruma.

"U opštini Milići juče se, zbog obilne kiše i topljenja snijega na području opštine Han Pijesak, te velikog priliva vode, izlila rijeka Studeni Jadar i poplavila privredni objekat – pilanu, te ugrozila četiri stambena objekta sa pomoćnim objektima", naveo je Doder, te dodao da je Studeni Jadar u povlačenju, ali je na pojedinim lokacijama i dalje izvan korita.

On je podsjetio da se u naselju Obilićevo na području opštine Foča sinoć oko 20.00 časova na put odronilo više od 150 metara kubnih zemlje, pa je u prekidu put od centra grada do ovog naselja. U upotrebi je alternativni putni pravac.

Doder je rekao da su na području Istočnog Sarajeva padavine prestale sinoć, pa se rijeka Tilava, koja se izlila u mjestu Toplik, vratila u korito.

Doder je napomenuo da će Republička uprava Civilne zaštite i dalje preduzimati aktivnosti iz svoje nadležnosti i pratiti situaciju na terenu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE