• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HDZ za BiH sa tri nivoa vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je stav ove stranke da je BiH potrebno reorganizovati u tri nivoa vlasti.

 HDZ za BiH sa tri nivoa vlasti Izvor: MONDO

Prema prijedlogu HDZ-a, srednji nivo bi podrazumijevao četiri teritorijalne jedinice sa sjedištima u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Čović je tokom javne tribine "Reorganizacija BiH" u Banjaluci rekao da svaki od ova tri nivoa treba da ima svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, pri čemu treba ispoštovati načelo apsolutne ustavne ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Govoreći o takozvanom američkom modelu reorganizacije Federacije BiH (FBiH), Čović je naveo da bi i u tom slučaju načelo ravnopravnosti naroda moralo da bude ključno, ali da izgleda da ga nema u startu, zbog čega ima određenu rezervu prema tom prijedlogu.

"Mi smo rekli američkom ambasadoru da do kraja podržavamo njegovu inicijativu kao prijatelja BiH, želimo u tome učestvovati, ali da to mora biti rješenje koje zadovoljava ključne kriterijume, koji su se pokazali kao prepreka za normalan život u BiH", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ovo je preduslov za rješavanje ekonomskih i socijalnih pitanja, inače se BiH vrti u krug.

Čović je ukazao i na potrebu organizovanja popisa stanovništva BiH, uz ocjenu da se otvara pitanje da li će se on provesti i u oktobru, zbog stalnog odgađanja.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE