• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest penzionisanih pripadnika OS BiH

Više stotina bivših pripadnika Oružanih snaga BiH ispred zgrade Parlamenta FBiH traži prava na prijevremenu starosnu penziju pod povoljnijim uslovima

 Protest penzionisanih pripadnika OS BiH Izvor: MONDO

Više stotina bivših pripadnika Oružanih snaga BiH okupilo se ispred zgrade federalnog parlamenta u kojem bi poslanici Predstavničkog doma trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju, ostvarenu pod povoljnim uslovima.

Njima je prošle godine ukinuto ovo pravo na nivou BiH i prebačeno na nivo entiteta, međutim, federalni zakon ih nije obuhvatio i oni to pravo do danas nisu ostvarili.

Federalni Parlament nastojao je da im izmjenama i dopunama zakona omogući da ostvare pravo na penzionisanje, ali nakon jučerašnjeg upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u kojem je rečeno da će to ugroziti fiskalnu stabilnost i aranžmana sa MMF-om, možda se to ni danas neće dogoditi.

MMF zahtijeva od federalnog parlamenta da do 15. marta usvoji jedinstven zakon o penzionisanju koji bi obuhvatio i ovu kategoriju.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebalo bi danas po hitnom postupku da razmatraju Prijedlog zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima shodno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Shodno ovom zakonskom aktu, čiji je predlagač Klub poslanika SDA, preuzimaju se na isplatu iz federalnog budžeta korisnici prava iz Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Propisano je da pravo na prijevremenu starosnu penziju mogu ostvariti vojnici koji su bili pripadnici Armije Republike BiH ili Hrvatskog vijeća odbrane najmanje dvije godine, a kojima će vojna služba prestati u 2013. godini.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE