• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sutra ostavka Vlade RS

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić usaglasili stavove da Vlada RS sutra podnese ostavku.

 Sutra ostavka Vlade RS  Izvor: MONDO

"Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske biće imenovan sutra, nakon ostavke Vlade", rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka sa Đokićem i Pavićem u Slatini kod Laktaša.

On je rekao da će novi mandatar u subotu, 2. marta, zatražiti održavanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, dok parlamentu Srpske ostaje da odredi datum održavanja sjednice na kojoj će biti izabrana nova vlada.

Dodik je dodao da će u subotu, 2. marta, najvjerovatnije biti održana i sjednica Izvršnog odbora SNSD-a, na kojoj će biti riječi o prijedlogu novih ministara u Vladi Republike Srpske.

Lider SNSD-a je naglasio da koalicioni partneri SNSD, SP i DNS ostaju ključni faktori nove vlade.

Dodik je rekao da je današnji sastanak pokazao da kolaicija SNSD-a, SP-a i DNS-a funkcioniše bez ikakvih zastoja i da je sve što je bilo navedeno od opozicionih i medijskih struktura u tom pogledu bila najobičnija spekulacija.

"SNSD, DNS i SP ostaju ključni faktori nove Vlade Republike Srpske i koalicioni odnosi, koji su ranije utvrđeni, nisu promijenjeni", istakao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je rekao da koalicioni partneri - SNSD, DNS i SP žele da izraze zahvalnost dosadašnjoj Vladi Republike Srpske i premijeru Aleksandru Džombiću, koji je, kako je naglasio, nesumnjivo svojim angažmanom doprinio da se riješe veliki problemi u jednom turbulentnom vremenu i pokazao sposobnost da uspješno vodi Vladu.

"U posljednje vrijeme su stvoreni određeni pritisci na same ljude koji rade u Vladi i mišljenja smo da Vladu treba obnoviti, te na taj način stvoriti uslove za jedan novi ambijent i neke nove podsticaje", istakao je lider SNSD-a.

Dodik je rekao da će jedan dio ljudi shodno dogovoru i razgovoru, koji će biti obavljeni narednih dana, ostati na svojim dužnostima u ministarstvima, a jedan broj ljudi, kao i predsjednik Vlade Republike Srpske biće promijenjeni.

On je rekao da će nova Vlada nastaviti da provodi politike koje su ranije utvrđene uz određena poboljšanja i promjene nekih politika koje su se pokazale neprimjerenim za ovo vrijeme, prije svega u oblasti ekonomije.

"Najvažnija uloga Vlade je da pokaže mobilnost, da reaguje na svakodnevne probleme građana širom Srpske i da predloži jasan koncept i odgovor na pitanja u vezi sa uslovima privređivanja. Očekujemo da će nova vlada vrlo brzo predložiti set mjera i paket promjena koji će omogućiti bržu i jeftiniju registraciju biznisa u Srpskoj nego što je to bilo do sada", istakao je Dodik.

On je rekao da će nova vlada raditi na tome da lokalnim zajednicama prenese finansiranje i uprvaljanje domovima zdravlja ili da se to učini na nivou Vlade.

"Imajući u vidu procjene i finansiranje lokalnih zajednica, očigledno je da ćemo se usmjeriti ka tome da domovi zdravlja sa stanovišta upravljanja njihovim radom pređe u ingerencije Ministarstva zdravlja Republike Srpske", pojasnio je Dodik.

On je rekao da će resorno ministarstvo prosvjete u skladu sa novim zakonom imenovati direktore škola.

Nova vlada će, ističe Dodik, nastojati da poboljša kapacitete u podršci privredi i predložiti set mjera kojim će se pomoći najugroženijim.

"Jedna od mjera je zaštita domaće proizvodnje, što podrazumijeva da robe koje se uvoze u BiH, a imaju subvencije u zemljama porijekla moraju da plate prilikom carinjenja razliku za te robe u odnosu na stimulaciju", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da će nova vlada predložiti izmjene zakona koji je u nekoj vrsti duplog oporezivanja, gdje je ranije dobit bila 10 odsto, a nakon isplate dobiti dodatnih 10 odsto na lična primanja, čime će se stvoriti uslovi za privlačenje stranih investicija.

On je rekao da je povjerenje koje su SNSD, DNS i SP dobili na lokalnim izborima u ukupnom zbiru pokazalo da koalicioni kapacitet raste, zbog čega nema razloga za sumnju u njihov potencijal i podršku.

Dodik je naglasio da postoji potpuno jedinstvo unutar SNSD-a u pogledu aktivnosti u vezi sa smjenom i izborom nove vlade Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, moguće je da SNSD obavi razgovore i sa nekim drugim političkim partijama koje budu željele da budu dio skupštinske većine.

Predsjednik SNSD-a je najavio da će, nakon sastavljanja nove vlade, razgovarati sa koalicionim partnerima, premijerom i ministrima i o ključnim pozicijama u svim javnim preduzećima i fondovima Srpske.

Ostaju kadrovi DNS-a

Lider Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić rekao je da neće biti promjena kadrova DNS-a u Vladi Republike Srpske.

Pavić je istakao da je zadovoljan izborom novog mandatara, koji će javnosti najvjerovatnije biti poznat sutra.

On je dodao da je dosadašnji premijer Aleksandar Džombić iznio niz teških reformi u Republici Srpskoj, te zato zaslužuje pohvale i zahvalnost, kao i da je to čovjek na kojeg se u Srpskoj i BiH još može računati.

"Današnji sastanak koalicije pokazao je našu snagu i odgovornost da prihvatimo rješavanje najkrupnijih problema u Republici Srpskoj, što pokazuje veoma odgovoran odnos prema Srpskoj i njenim građanima", rekao je Pavić.

On je istakao da je cilj koalicije SNSD, SP i DNS-a da unaprijedi opštu klimu rada i poslovanja u Republici Srpskoj i da traži najbolja rješenja u datim okolnostima, te se zato odlučila za ove promjene u Vladi.

"Ovo pokazuje odgovornost koalicije za posao koji radimo i smatram da na bolji način građanima nismo mogli pokazati snagu i želju da se odnosi u Srpskoj unaprijede, te smo stoga i jednoglasni u ovakvim stavovima koje je Dodik iznio i uvjereni da će građani to dobro prihvatiti i znati cijeniti doprinos koji koalicija daje ukupnom razvoju Republike Srpske", istakao je Pavić.

Milorad Dodik nije želio govoriti o imenima budućih ministara, ističući da će mandatar imati mogućnost da u konsultacijama sa političkim strankama koje učestvuju u Vladi saopšti imena novih ministara.

Đokić: Partnerstvo i dalje jačati

Lider SP Petar Đokić rekao je da će učešće ove partije u radu Vlade Republike Srpske ostati na nivou kadrova koji su do sada bili u Vladi.

On je naglasio da su se koalicioni partneri u potpunosti usaglasili o izboru nove vlade i mandatara i podržaće prijedlog predsjednika Republike.

Đokić je istakao da je SP zadovoljan dosadašnjim radom svojih ministara i premijera u Vladi Srpske, te da će sa novom vladom doći nova energija i novi kvalitet.

"Na današnjem sastanku u potpunosti je potvrđena opredijeljenost koalicionih partnera ka daljem jačanju partnerstva i saradnje iz koje ne vidimo alternativu i u budućem vremenskom periodu, cijeneći da smo dosadašnjim zajedničkim radom ostvarili mnogo dobrih rezultata i da je neophodno to partnerstvo i dalje jačati", naglasio je Đokić.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE