• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Poskupljuje odvoz smeća

Odvoz smeća u Banjaluci poskupiće za 10 do 15 odsto zbog viših cijena usluga "Depota" i viših cijena usluga "Pošta Srpske"

 Banjaluka: Poskupljuje odvoz smeća Izvor: MONDO

Računi za odvoz smeća u narednom periodu biće viši za 10 do 15 odsto, što u praksi znači da će prosječno domaćinstvo sa računom od šest KM mjesečno za ovu komunalnu uslugu morati da izvoji dodatnih 0,60 KM.

Na ovaj korak "Čistoća" se odlučila zbog viših cijena usluga "Depota", kao i viših cijena usluga "Pošta Srpske", pišu "Nezavisne novine".

"Početkom godine ponovo smo bili suočeni sa dva ogromna udara koji su se odnosili na porast pomenutih cijena usluga - deponovanje otpada, koji u apsolutnoj vrijednosti 'Čistoću' na godišnjem nivou treba da košta oko pola miliona KM, a naišli smo i na nerazumijevanje 'Pošta Srpske' u smislu cijene za distribuciju raučna građanima", kazao je Srđan Praštalo, predsjednik Upravnog odbora "Čistoće", dodajući da će do viših cijena usluga doći kada grad da saglasnost za to.

Cijena od 0,90 KM po računu, koliko traže "Pošte Srpske" za dostavljanje računa, prema Praštalovim riječima, ekonomski je neopravdana. On je pojasnio da "Čistoća" ima oko 55.000 korisnika, pa bi tako trošak, u apsolutnoj vrijednosti, bio od 600.000 do 700.000 KM.

On je istakao da cilj viših cijena, koje će "Čistoća" tražiti, nije orijentisana u smislu stvaranja profita, nego za pokrivanje cijene koštanja usluge koju pružaju građanima.

Od 2007. godine "Čistoća" nije mijenjala cijene svojih usluga bez obzira na značajna povećanja troškova, međutim, kako navodi Praštalo, povećanje troškova poštarine od 300 odsto i cijena usluge deponovanja od strane "Depota" za 40 odsto, u ovoj godini bi mogli povećati direktne troškove "Čistoće" za više od milion KM.

"To bi moglo dovesti u pitanje dosadašnje redovno servisiranje obaveza i funkcionisanje te u potpunosti obustaviti razvojne projekte, što nas je primoralo da razmišljamo o višim cijenama", kazao je on.

Praštalo je dodao da Banjalučani imaju razvijenu svijest o redovnom plaćanju računa, što je jedan od razloga za pružanje kvalitetne usluge.

Praštalo je kazao da će u ovoj godini pokrenuti brojne projekte, između ostalih i "Eko-ostrvo".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE