• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužni za zločin nad srpskim vojnicima

Pet pripadnika Armije BiH se terete da su 1995. godine namjerno nanosili tjelesne i duševne boli i patnje zarobljenicima Vojske RS

 Optužni za zločin nad srpskim vojnicima Izvor: MONDO

Sud BiH potvrdio je optužnicu kojom se optuženi Husein Begić, Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić terete za ratni zločin nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Optuženi se terete da su za vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije BiH (ABiH) 11. marta 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije ABiH, zajedno sa drugim pripadnicima, namjerno nanosili tjelesne i duševne boli i patnje, povrede tijela i zdravlja ratnim zarobljenicima Vojske Republike Srpske, saopšteno je iz Suda BiH.

Prema navodima iz optužnice Tužilašva BiH, Kovačević, Anadolac, LJubijankić i Hafurić, u svojstvu vojnih policajaca, a Begić u svojstvu komandira voda u Drugoj četi 5. bataljona Vojne policije, učestvovali su u sprovođenju 31 ratnog zarobljenika sa lokacija sabirnih centara u krugu preduzeća "Rad" u Cazinu, zatvora "Luke" i Kasarne "Adil Bešić" u Bihaću do graničnog prelaza "Izačić" gdje je izvršena dogovorena razmjena zarobljenika između VRS i ABiH.

U optužnici se navodi da je ratnim zarobljenicima, prilikom ulaska u autobus, stavljan platneni povez preko očiju, te im je naređeno da drže ruke na leđima, a glavu u pognutom položaju.

Optuženi Kovačević, Anadolac, LJubijankić i Hafurić su, zajedno sa drugim pripadnicima vojne policije, tokom vožnje koja je trajala duže nego što je uobičajeno, prema navodima optužnice, nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima, namjerno im nanoseći tjelesne i duševne boli i patnje, tako što su ih tukli policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama, istovremeno ih tjerajući da, između ostalih, pjevaju i pjesmu "Bosno moja".

Optuženi Husein Begić, kao komandir voda, propustio je, prema navodima, da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi njemu podređene Kovačevića, Anadolca, LJubijankića, Hafurića i druge pripadnike iz grupe, da vrše fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenika, iako je znao da se navedeni policajci spremaju da preduzmu takve radnje, što su u njegovom prisustvu i činili.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE