• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijeljina:Sve veći broj djece konzumira drogu

Načelnik bijeljinskog Centra za mentalno zdravlje Milan Novaković upozorava da sve veći broj djece, uzrasta od 12 do 14 godina, konzumira drogu?!

 Bijeljina:Sve veći broj djece konzumira drogu Izvor: MONDO

"Ranije su konzumenti bili uglavnom na pragu treće ili na kraju druge decenije života, dok se sada ta granica drastično pomjerila za nekih deset godina“, ističe Novaković u intervjuu Srni.

Da je droga i zloupotreba opojnih supstanci sve rasprostranjenija na području Bijeljine potvrđuju i podaci Centra javne bezbjednosti, čiji su službenici u 2012. godini otkrili 54 krivična djela u ovoj oblasti, od čega 39 neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, te 15 omogućavanja uživanja droge.

U policiji kažu da se starosno doba počinilaca ovih krivičnih djela kreće od maloljetnika, pa do lica koja su stara i do 60 godina.

O rasprostranjenosti droge na području grada Bijeljine, ali i opština koje pokriva Centar javne bezbjednosti, potvrđuje i podatak da je samo u prošloj godini u nekoliko akcija zaplijenjeno oko 11 kilograma marihuane, zatim 20,994 grama heroina i 23,076 grama kokaina.

Samo u januaru ove ove godine, što je zapanjujući podatak, pronađeno je i oduzeto 105,5 grama kokaina - količina koja ni u cijeloj prošloj godini nije pronađena na području Republike Srpske.

Protiv najvećeg društvenog zla moraju se boriti svi - od policije, porodice, škole, preko zdravstvenih i socijalnih ustanova, a policija na prvo mjesto stavlja preventivne aktivnosti koje daju i najbolje rezultate, pogotovo među mladima, koji najčešće i prekoračuju prag koji ih vodi u pakao droge.

Milan Stojanović, pedagog - psiholog u bijeljinskom Centru za socijalni rad, kaže da je porodica osnovna poluga u borbi protiv droge i da sve više mladih, svjesno ili nesvjesno, prihvata zapadnjački model življenja po formuli "biti bogat i slavan“.

"Prodica je zakazala u mnogim elementima vaspitavanja djece. Pritisnuti egzistencijalnim problemima, ali i neznanjem, roditelji često griješe. Stiče se utisak da djeca imaju puno više informacija nego roditelji o brojnim društvenim devijacijama" - upozorava Stojanović.

Formiran je opštinski tim za realizaciju programa prevencije maloljetničke delinkvencije. U saradnji sa Omladinskim centrom organizovane su edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce.

Stojanović napominje da nije tačno razmišljanje da se drogiraju samo bogati, jer dileri često maloljetnicima besplatno nude marihuanu i na taj način obezbjeđuju svoje buduće mušterije.

Donedavno uživaoci droge, pomiješane sa velikim količinama alkohola, mogli su se vidjeti u gradskom parku, gdje su "divljali" do kasno u noć. Slika je malo drugačija u dijelu grada koji je sada pod većim nadzorom. Međutim, zabrinjavaju i saznanja da se u školskim dvorištima kod maloljetnika pronalazi droga, najčešće marihuana.

Škola, psiholozi, nastavni kadar, porodica i policija ostvaruju saradnju i, u preventivnom smislu, upozoravaju na štetnost upotrebe, odnosno zloupotrebe opojnih droga. U toku godine u školama se organizuje niz edukativnih predavanja koja su za najmlađi uzrast i najdjelotvornija.

Ipak, saradnja mora biti još čvršća, a svi akteri društva uvezaniji - da bi se zajednički borili protiv užasa narkomanije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE