• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve veći broj djece konzumira drogu

Načelnik bijeljinskog Centra za mentalno zdravlje Milan Novaković upozorava da sve veći broj djece, uzrasta od 12 do 14 godina, konzumira drogu?!

 Sve veći broj djece konzumira drogu Izvor: MONDO

"Ranije su konzumenti bili uglavnom na pragu treće ili na kraju druge decenije života, dok se sada ta granica drastično pomjerila za nekih deset godina“, ističe Novaković u intervjuu Srni.

Da je droga i zloupotreba opojnih supstanci sve rasprostranjenija na području Bijeljine potvrđuju i podaci Centra javne bezbjednosti, čiji su službenici u 2012. godini otkrili 54 krivična djela u ovoj oblasti, od čega 39 neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, te 15 omogućavanja uživanja droge.

U policiji kažu da se starosno doba počinilaca ovih krivičnih djela kreće od maloljetnika, pa do lica koja su stara i do 60 godina.

O rasprostranjenosti droge na području grada Bijeljine, ali i opština koje pokriva Centar javne bezbjednosti, potvrđuje i podatak da je samo u prošloj godini u nekoliko akcija zaplijenjeno oko 11 kilograma marihuane, zatim 20,994 grama heroina i 23,076 grama kokaina.

Samo u januaru ove ove godine, što je zapanjujući podatak, pronađeno je i oduzeto 105,5 grama kokaina - količina koja ni u cijeloj prošloj godini nije pronađena na području Republike Srpske.

Protiv najvećeg društvenog zla moraju se boriti svi - od policije, porodice, škole, preko zdravstvenih i socijalnih ustanova, a policija na prvo mjesto stavlja preventivne aktivnosti koje daju i najbolje rezultate, pogotovo među mladima, koji najčešće i prekoračuju prag koji ih vodi u pakao droge.

Milan Stojanović, pedagog - psiholog u bijeljinskom Centru za socijalni rad, kaže da je porodica osnovna poluga u borbi protiv droge i da sve više mladih, svjesno ili nesvjesno, prihvata zapadnjački model življenja po formuli "biti bogat i slavan“.

"Prodica je zakazala u mnogim elementima vaspitavanja djece. Pritisnuti egzistencijalnim problemima, ali i neznanjem, roditelji često griješe. Stiče se utisak da djeca imaju puno više informacija nego roditelji o brojnim društvenim devijacijama" - upozorava Stojanović.

Formiran je opštinski tim za realizaciju programa prevencije maloljetničke delinkvencije. U saradnji sa Omladinskim centrom organizovane su edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce.

Stojanović napominje da nije tačno razmišljanje da se drogiraju samo bogati, jer dileri često maloljetnicima besplatno nude marihuanu i na taj način obezbjeđuju svoje buduće mušterije.

Donedavno uživaoci droge, pomiješane sa velikim količinama alkohola, mogli su se vidjeti u gradskom parku, gdje su "divljali" do kasno u noć. Slika je malo drugačija u dijelu grada koji je sada pod većim nadzorom. Međutim, zabrinjavaju i saznanja da se u školskim dvorištima kod maloljetnika pronalazi droga, najčešće marihuana.

Škola, psiholozi, nastavni kadar, porodica i policija ostvaruju saradnju i, u preventivnom smislu, upozoravaju na štetnost upotrebe, odnosno zloupotrebe opojnih droga. U toku godine u školama se organizuje niz edukativnih predavanja koja su za najmlađi uzrast i najdjelotvornija.

Ipak, saradnja mora biti još čvršća, a svi akteri društva uvezaniji - da bi se zajednički borili protiv užasa narkomanije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE