• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH vraća "Končarov" voz

Željeznice FBiH hrvatskom "Končaru" vraćaju tek kupljeni elektromotorni voz, jer nemaju novca da otplate dug od 10 miliona KM za njegovu nabavku.

 FBiH vraća "Končarov" voz Izvor: MONDO

"Zaključili smo da će se dug po osnovu nabavke niskopodnog elektromotornog voza, koji iznosi 10 miliona KM, riješiti povratkom voza Končaru, jer je u Federalnom ministarstvu saobraćaja i komunikacija procijenjeno da ni Željeznice, a ni Vlada Federacije BiH, nemaju novca da ga isplate, dok istovremeno obaveze po osnovu kamata rastu", rekao je resorni ministar Enver Bijedić.

On je dodao da je, osim toga, dovedena u sumnju i potreba za korištenjem tog voza u Željeznicama FBiH i da se procijenilo da ona nije opravdana, prenosi poslovni portal Seebiz.

Bijedić je predvodio delegaciju federalnog Ministarstva saobraćaja i komunikacija i Uprave JP Željeznice FBiH, na razgovorima o dugu Željeznice FBiH, a po osnovu popravke elektrolokomotiva i nabavke niskopodnog elektromotornog voza. On je u Zagrebu razgovarao sa izvršnim direktorom Hrvatske banke za obnovu i razvoj Branimirom Berkovićem, predsjednikom Uprave Končara Ivanom Bahunom i predstavnicima hrvatskog Ministarstva pomorstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dug za popravke 11 lokomotiva, koji iznosi 11,5 miliona KM, vratiće Uprava JP Željeznica Federacije.

Ta otplata će se obezbijediti iz sredstava koja Željeznica FBiH ubire iznajmljivanjem lokomotiva Turskim državnim željeznicama, sa kojima će se produžiti postojeći Ugovor za sljedećih 12 mjeseci, počevši od juna 2013. godine.

Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija takođe je pripremilo prednacrt Zakona o finansijskoj konsolidaciji Željeznica Federacije u kojem se predlaže da se ovaj dug unese u zakon, te da bude sastavni dio izvršavanja međunarodnih obaveza Željeznica Federacije koje dospijevaju u sljedeće tri godine.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE