• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Željka Cvijanović je mandatar Vlade RS!

Predsjednik RS Milorad Dodik povjerio je mandat za sastav nove vlade Željki Cvijanović.

 Željka Cvijanović je mandatar Vlade RS! Izvor: MONDO

“Na ovu odluku sam se odlučio nakon što sam dobio podršku SNSD-a i naših koalicionih partnera. Vjerujem da će gospođa Cvijanović uspjeti da Vladu koju sastavi uspješno približi narodu i da se uspješno suoči sa socijalnim izazovima. Vjerujem da će zajedno sa Vladom i institucijama jačati politički subjektivitet u skladu sa Ustavom RS i zakonima, kao i da će odgovori nove Vlade na izazove biti efikasni i da će se u vremenu koje dolazi uspješno nositi sa problemima”, istakao je predsjednik Dodik.

On se zahvalio novoj premijerki što je prihvatila mandat, ali i bivšem premijeru Aleksandru Džombiću na dobroj i intenzivnoj saradnji.

“Bivši predsjednik Vlade ostaje važan član naše strukture, a posebnu zahvalnost dugujem svim ministrima za njihov rad, jer dosadašnja Vlada pokazala sposobnost i spremnost, ali politički trenutak je pokazao na potrebu je za novom energijom i stimulansima”, naglasio je Dodik.

“Svjesna ozbiljnosti i težine povjerenog zadatka, teških prilika u kojima se nalazimo, kao I do sada radiću isključivo u interesu očuvanja ustavne i liderske pozicije RS, ali na jačanju međunarodnih veza. Spremna sam da veoma brzo predstavim program nove vlade i izabere nove ministre u najkraćem roku”, kazala je nova premijerka RS Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je istakla da joj je zadovoljstvo što je bila dio tima na čijem čelu je bio Aleksandar Džombić.

“Među prioritetima nove Vlade i dalje će biti biti jačanje ustavne pozicije Srpske i očuvanje liderske pozicije u evropskim integracijama. Optimista sam da će Vlada u novom sastavu, s jasnim ciljevima, proizvesti rezultate koji se od nas očekuju” naglasila je.

Mandatar za sastav nove vlade, prema Ustavu RS, u roku od 40 dana Skupštini mora da predloži sastav kabineta i koncept rada buduće vlade.

Željka Cvijanović rođena je 1967. godine u Tesliću. Završila je Filozofski fakultet – Odsjek za engleski jezik i književnost u Sarajevu, kao i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko-konzularnog prava i odbranila rad pod nazivom „Međunarodno-pravni položaj Evropske unije“.

Cvijanovićeva je radila kao asistent u Misiji EU u BiH (EUMM), bila je savjetnik predsjednika Vlade Milorada Dodika za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama i šef kabineta premijera, a rukovodila je Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije. Udata je i majka dvoje djece.

Ukoliko dobije podršku skupštinske većine Cvijanovićeva će biti prva žena premijer u RS.

Vlada Republike Srpske podnijela je danas jednoglasnu ostavku na prijedlog premijera, a na zahtjev predsjednika Republike.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE