• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Okolić da podnese ostavku

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić pozvao je zamjenika ministra odbrane BiH Mirka Okolića da podnese ostavku.

 Radojičić: Okolić da podnese ostavku Izvor: MONDO

Razlog je što je SDS, čiji je Okolić član, oborila večeras prijedlog Zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih lica po hitnom postupku.

"S obzirom da je obećanja ovim ljudima davao Okolić, mi ga pozivamo da podnese ostavku, jer je njegova stranke večeras oborila ovaj zakon, pa ga s obzirom na Platformu o zajedničkom djelovanju nije podržao ni SNSD", rekao je Radojičić novinarima nakon sjednice parlamenta Srpske.

On je dodao da su poslanici SNSD-a bili uzdržani na glasanju o prijedlogu zakona po hitnom postupku, tražeći da na pitanju koje se tiče odbrane, što je nadležnost BiH funkcioniše platforma SNSD-a i SDS-a.

"Ovi ljudi ne mogu ostvariti svoje pravo, jer zakon nije prošao, a Okolić nije podržan iz svoje stranke. Mi ne raskidamo platformu, već pokazujemo ko šta radi", rekao je Radojičić.

On je ponovio da SDS ne može držati funkcije, a ne snositi odgovornost.

Narodna skupština Republike Srpske nije večeras po hitnom postupku usvojila Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih lica koja su obavezno prijavljena na penzijsko i invalidsko osiguranje u Srpskoj, a nalaze se u Oružanim snagama BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u ostavci Petar Đokić rekao je da sredstva za isplatu ovih penzija ne mogu padati na teret sredstava Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, već isključivo na teret sredstava budžeta Republike Srpske.

On je naveo da je donošenje ovog zakona po hitnom postupku neophodno, jer je za 46 profesionalnih vojnih lica, pripadnika OS BiH, oficira i podoficira, zaključno sa 31. decembrom 2012. godine, trebalo da prestane profesionalna vojna služba u OS BiH zbog navršenih godina života i dužine trajanja službe u OS, ali im je, zbog nemogućnosti da ostvare pravo na penziju u skladu sa važećim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, Ministarstvo odbrane BiH produžilo profesionalnu vojnu službu do 28. Februara.


Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske u ostavci Petar Đokić rekao je da je zaprepašten i razočaran zbog neusvajanja zakona kojim je trebalo omogućiti penzionisanje pripadnika Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, zakon je podržalo samo 10 narodnih poslanika iako se na ovom pitanju očekivala opšta solidarnost.

Đokić je izjavio za RTRS da je potpuno nepripremljen za nastalu situaciju i da se ne osjeća odgovornim, te da se u ovom slučaju definisao problem SDS-a koji u Banjaluci nije podržao svoje kadrove iz Sarajeva.

"Uslijediće razgovor sa Ministarstvom odbrane BiH o mogućnosti još jednog produženje za rad ovih vojnika u službi koja im prestaje 1. marta, ili da im se isplaćuje neka nadoknada dok se zakon ne usvoji", najavio je Đokić.

Narodna skupština Republike Srpske nije večeras po hitnom postupku usvojila Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih lica koja su obavezno prijavljena na penzijsko i invalidsko osiguranje u Srpskoj, a nalaze se u Oružanim snagama BiH.

Nedavno ovaj zakon nije prošao proceduru u skupštinskom odboru.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE