• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od sutra nove lične karte

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka Siniša Macan rekao da je sve spremno za uvođenje elektronskih ličnih karata

 Od sutra nove lične karte Izvor: MONDO

"Izvršene su pripreme, testiranja i sve drugo kako bi taj proces otpočeo bez problema, tako da će od 1. marta svi građani koji podnesu zahtjev dobiti ličnu kartu na novom obrascu", rekao je Macan.

On je za "Nezavisne novine" izjavio da postojeća lična karta vrijedi sve do roka koji piše na njenom obrascu, te da nema nikakve "nasilne" zamjene dokumenata.

"Nema obaveze da u nekom roku bude izvršena zamjena dokumenata, nego, jednostavno, to je proces koji teče. Kako građanima budu isticali stari obrasci, tako će se obraćati nadležnim MUP-ovima sa zahtjevima za nove", pojasnio je Macan.

On je istakao da je građanima omogućena dodatna zaštita, a nadležnim organima bolja identifikacija građana.

"Sve lične karte koje se izdaju u svijetu po standardima su slične. BiH se kao i Njemačka opredijelila za beskontaktni čip, koji će biti smješten u unutrašnjim slojevima lične karte i vizuelno se neće vidjeti", objasnio je Macan.

Prema njegovim riječima, lična karta državljana BiH koja sadrži čip, u skladu sa određenim standardima i preporukama, postaje putni dokument, kao što je to i pasoš. Ona dobija potpuno identičnu funkciju putnog dokumenta kakav je predviđen da u određenom roku imaju sve države članice EU za putovanja unutar Unije.

Nova lična karta koštaće 18 KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE