• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Set mjera zaštite od štetnog mlijeka

Savjet ministara BiH utvrdio je danas set mjera za zaštitu zdravlja građana od aflatoksina u mlijeku

 Set mjera zaštite od štetnog mlijeka Izvor: MONDO

Savjet ministara BiH usvojio je danas informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o utvrđivanju aflatoksina u mlijeku i utvrdio set mjera za zaštitu zdravlja građana.

Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da nastavi sa provođenjem potrebnih mjera na graničnim prelazima prilikom uvoza životinja i proizvoda životinjskog porijekla, s ciljem zaštite zdravlja ljudi i životinja, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Nadležnim inspekcijskim organima Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) preporučeno je da redovno kontrolišu sve subjekte u poslovanju s mlijekom i mliječnim proizvodima i o svim rezultatima redovno informišu Kancelariju za veterinarstvo BiH.

Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da na svojoj veb-stranici redovno obavještava javnost o proizvodima kod kojih je utvrđen nivo aflatoksina veći od dopuštenog, sa svim potrebnim podacima.

Agencija za bezbjednost hrane BiH zadužena je da u skladu sa Zakonom o hrani, korištenjem dostupnih naučnih izvora u BiH, kao i ličnih kapaciteta, pripremi u roku od 30 dana naučno mišljenje o sadržaju aflatoksina M1 u proizvodima od mlijeka i preporuči zakonodavstvu u BiH prijedlog maksimalno dozvoljene količine aflatoksina M1 za proizvode od mlijeka za koje nije utvrđen, s obzirom da je Savjet ministara BiH na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane donio Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani.

Zadužena je Agencija za bezbjednost hrane da u roku od 30 dana predloži Savjetu ministara BiH uslove za uvoz kukuruza za ishranu ljudi, kako bi bilo onemogućeno uvoznicima da kukuruz koji je namijenjen ishrani životinja prijavljuju prilikom uvoza kao kukuruz za ishranu ljudi, čime se stvara mogućnost zaobilaženja, odnosno izbjegavanje kontrole granične veterinarske inspekcije.

Ova Agencija zadužena je i da Savjetu ministara BiH predloži na razmatranje i usvajanje uslove uvoza za hranu neživotinjskog porijekla koja može sadržavati aflatoksine u skladu sa Uredbom Evropske komisije, koja uvodi posebne uslove koji se odnose na uvoz određene hrane iz određenih trećih zemalja zbog rizika kontaminacije s aflatoksinom.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE