• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko: Usvojen nacrt budžeta za 2013.

Poslanici u Skupštini Brčko distrikta usvojili su danas Nacrt budžeta za fiskalnu 2013. godinu, čija je projekcija 224.675.535 KM.

 Brčko: Usvojen nacrt budžeta za 2013. Izvor: MONDO

Prije glasanja, skupštinsku salu napustili su članovi opozicionih parlamentarnih stranaka.

U obraćanju poslanicima, gradonačelnik Brčkog Anto Domić rekao je da ukupno planirani prihod od 200.675.535 KM čine prihodi od poreza – 172.510.000 KM, neporeski prihodi – 25.969.542 KM, te grantovi – 2.195.993 KM.

On je istakao da je riječ o uravnoteženom budžetu, koji je primjeren vremenu ekonomske krize i nužnosti očuvanja socijalnog mira.

Prema njegovim riječima, u projekciji rashoda - od 191.768.994 KM, koji su manji u odnosu na prethodne godine, najveći dio su tekući izdaci za bruto plate, dorinose, naknade, materijalne troškove, grantove, sudske presude i vansudska poravnanja, dok su kapitalni izdaci planirani u iznosu od oko 33 miliona KM.

Komentarišući napuštanje sjednice poslanika iz opozicije, Domić je rekao da oni ne žele da prihvate činjenicu da je izvršna vlast u distriktu formirana sa zakašnjenjem.

"Razumijem kritike opozicije, ali je ralnost takva da budžet mora biti usvojen do 31. marta. Statut Brčko distrikta i u tom pogledu treba da se poštuje. Skupštinska većina će uskoro donijeti odluku o obavljanju javne rasprave o nacrtu budžeta, a potom slijedi razmatranje ovog važnog akta na sjednicama Skupštine do njegovog konačnog usvajanja", rekao je Domić novinarima.

Pojašnjavajući novinarima zašto su članovi zakonodavne vlasti iz reda opozicije napustili sjendicu, šef Kluba poslanika SBB-a BiH Enes Pašalić je rekao da je osnovni razlog to što se volja političke većine pretvorila u "političko nasilje".

"Od početka funkcionisanja nove zakonodavne vlasti u distriktu, na njenim sjednicama krše se Poslovnik i zakonske norme. Danas je to kulminiralo. Poziv za vanrednu sjednicu nije na vrijeme upućen, predloženi budžet poslanicima nije pravovremeno dostavljen, Vlada u propisanom zakonskom roku ovaj akt nije proslijedila u javnu raspravu", naveo je Pašalić, te dodao da će poslanici iz redova opozicije uputiti žalbu Apelecinom sudu distrikta.

Poslanik Socijalističke partije Perica Burgić kritikovao je kašnjenje u pripremi nacrta budžeta. "Vlada je imala dovoljno vremena da to učini. Uostalom, gradonačenik je prilikom njegovog izbora u obraćanju poslanicima obećao da će budžet biti pripremljen do 20. januara 2013. godine. Ovako, ulazimo u pravnu nestabilnoist", smatra Burgić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE