• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari RS o oslobađanju Perišića

Oslobađanje generala Momčila Perišića u Hagu političari u Republici Srpskoj ocijenili kao "kompenzaciju" za oslobađajuće presude hrvatskim generalima

 Političari RS o oslobađanju Perišića Izvor: MONDO

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocijenio je danas da oslobađajuća presuda Haškog tribunala generalu Momčilu Perišiću najvjerovatnije predstavlja poimanje Tribunala da je komandna odgovornost bila prenaglašena u dosadašnjim presudama.

"Tribunal je do sada prenaglašavao pitanje komandne odgovornosti, posebno kada su optuženici bili iz srpskog naroda. Očito da pri samom kraju rada Haškog tribunal dolazi do shvatanja da ratni zločin podrazumijeva individualnu odgovornost, a ne komandnu odgovornost", kazao je Ivanić agenciji Beta.

On je ocjenio da je oslobađajuća presuda generalu Perišiću i "neka vrsta balansiranja" poslije oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Mislim da postoji čitav niz kombinacija i razloga zbog kojih je došlo do ovakve odluke. Takođe, smatram da je dobro da konačno i neko od srpskih visokih funkcionera bude oslobođen i da to pomalo mijenja opštu sliku o ratnim zločinima, mada ne dovoljno", naveo je Ivanić.

Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić ocjenio je da je oslobađajuća presuda generalu Perišiću "pozitivno iznenađenje, jer je izgubljena nada da se to uopšte može desiti Srbima u Haškom tribunalu".

"To, naravno, ne znači da je preko noći stigla pravda", rekao je Čavić za Betu, dodaviši da je "frapantna razlika" između prvostepene i drugostepene presude Haškog tribunala.

On je takođe ocjenio da postoji verovatnoća da je Perišić oslobođen zbog ranijih oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

"Otprilike, hajde da jednog oslobodimo, a onda će slediti niz teških kazni protiv Srba, koji su još uvijek u procesu pred Haškim tribunalom", ocjenio je Čavić.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je osuđujuću presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću i oslobodila ga krivice u vezi sa zločinima koje je Vojska RS počinila u Sarajevu i Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba u maju 1995.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE