• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan nezavisnosti ili početak stradanja?

U FBiH 1. mart se obilježava kao "dan nezavisnosti", dok je u RS današnji datum simbol početka stradanja Srba u BiH

 Dan nezavisnosti ili početak stradanja? Izvor: MONDO

Referendum o nezavisnosti BiH održan je 1. marta 1992. godine na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje Јugoslavije.

U Federaciji BiH taj dan se obilježava kao "dan nezavisnosti", dok je u Srpskoj simbol početka stradanja Srba u BiH, nelegalnog referenduma za nezavisnost BiH i ubistva starog svata na Baščaršiji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da 1. mart ne može biti obilježen kao "dan nezavisnosti BiH", podsjetivši da BiH nema Zakon o državnim praznicima.

Za srpski narod u Republici Srpskoj i BiH ovaj datum simbol je majorizacije i početka terora nad pripadnicima srpskog naroda i nelegitimnog referenduma o nezavisnosti, na kojem srpski narod nije učestvovao, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je to bio uvod u krvavi građanski rat i ogromna stradanja ljudi svih nacionalnosti na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivi su pokušaji da se 1. mart nametne kao datum koji treba da obilježavaju svi u BiH.

Takvi pokušaji samo svjedoče da bošnjačke političke i intelektualne elite nikada nisu odustale od nametanja rješenja i namjere da dominiraju nad drugim narodima i da BiH smatraju, prije svega, državom bošnjačkog naroda, ocijenio je Dodik.

Srpski narod nikada neće prihvatiti 1. mart, kao tzv. dan nezavisnosti BiH, jer je to datum koji je donio nesreću, ratna dešavanja i desetine hiljada žrtava na svim stranama u BiH, rekao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Јovičić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Nedeljko Mitrović, smatra neprimjerenim da se 1. mart u Federaciji obilježava kao dan nezavisnosti, jer je toga dana počelo krvoproliće u BiH.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE