• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otpušteni vojnici: Pomozite nam!

Više od 50 otpuštenih vojnika Oružanih snaga BiH iz RS protestuje ispred Parlamanta RS tražeći da im se obrati neko od predstavnika vlasti RS.

 Otpušteni vojnici: Pomozite nam! Izvor: MONDO

Otpušteni vojnici Oružanih snaga BiH traže isplatu otpremnina ili pronalazak novog zaposlenja nakon što im je prestao radni odnos u Oružanim snagama BiH. Oni smatraju da je parlament Srpske odgovoran za rješavanje njihovog problema.

Ljubiša Matić iz Vlasenice izjavio je za MONDO da u toku dana nije bilo naznaka da će im se obraditi neko od poslanika i zvaničnika RS.

"Iako je premijerka Željka Cvijanović obećala da će nam se obratiti, izašla je na sporedna vrata", rekao je Matić i istakao da će otpušteni vojnici i dalje nastaviti borbu za svoja prava.



Jedan od otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda Milan Bilbija ranije je rekao Srni da su se okupili ispred zgrade parlamenta Srpske, znajući da ova institucija danas zasjeda.

On je naveo da su iz Vlade Srpske dobili obećanje da će biti primljeni na razgovor, te dodao da je premijer Srpske Željka Cvijanović izjavila da je "voljna da ih primi".

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić apelovala je danas da institucije svih nivoa vlasti u BiH razgovaraju sa predstavnicima otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH i da se pokuša naći rješenje za njihove probleme.

"Sigurno je da se kroz zakonska rješenja može doći do odgovora na njihovo ključno pitanje, a to je da dobiju posao kako bi obezbijedili egzistenciju za svoje porodice", rekla je Mišićeva novinarima u Banjaluci, komentarišući današnji protest bivših profesionalnih vojnika Oružanih snaga BiH iz RS.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić nedavno je, prilikom razgovora sa otpuštenim pripadnicima Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske, ukazala na činjenicu da Ministarstvo nema nadležnosti u ovom slučaju i da ne može preduzimati aktivnosti o pitanju otpremnina i izmjena Zakona o službi u oružanim snagama BiH.

Vasićeva je predstavnike otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske, kojima je prema Zakonu o službi u oružanim snagama BiH prestala vojna služba istekom ugovora o angažovanju, uputila da se obrate prdstavnicima Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

(MONDO/agencije, foto: MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE