• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Posjeta važna za region

Predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetu zvaničnika BiH Srbiji ocijenio veoma važnom. Tvrdi da veći dio građana BiH nije za priznanje Kosova.

 Radmanović: Posjeta važna za region Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je u ovom složenom trenutku za Srbiju i region, posjeta članova Predsjedništva BiH veoma važna za bilateralne odnose Srbije sa BiH, ali i za stabilnost regiona u cjelini, i dodao da veći dio građana BiH nije za priznanje Kosova.

"Cilj svih lidera u regionu mora biti prosperitetan prostor, da se ne ponove događaji iz 20. vijeka na zapadnom Balkanu. Zato susreti svih rukovodilaca moraju biti češći i bolji. To smo mi pokazali danas", rekao je Radmanović, u zajedničkom obraćanju novinarima sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nakon susreta u Palati Srbija.

On je naveo da se u BiH sa pažnjom prati šta se dešava sa Srbijom i EU i Kosovom, te podsjetio da BiH nije priznala Kosovo i da procjenjuje da veći dio građana BiH ni danas nije za to da se prizna Kosovo.

"Želimo Srbiji da svojim naporima obezbijedi mir svima u regionu i prosperitet kako svom tako i drugim narodima", rekao je Radmanović.

Čestitajući Dan Vojske Srbije, Radmanović je izrazio nadu da će ona u budućnosti ići u pravcu mira, te da ni Vojska Srbije, kao ni druge vojske u regionu neće ponavljati ono što se dešavalo u 20. vijeku.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da zbog ranijih izjava Nikolića, treći član predsjedništva Željko Komšić danas nije došao u Beograd, ali da je on tu i da je zadovoljan današnjim razgovorima.

Izetbegović je rekao je da je važno da se Srbija suoči s onim što se dešavalo u prošlosti, poštujući presude međunarodnih sudova i konvencije. On je podsjetio na žrtve u Srebrenici, na to da je svaki treći Sarajlija tokom rata u BiH ranjen, a svaki 10. umro.

"Treba se suočiti sa tim... Ne postoje dvije srpske države na Balkanu. BiH je jedna država", rekao je Izetbegović.

On je dodao da dve države imaju razloga da sarađuju jer obe žele u EU. Izrazio je nadu da će u kratkom vremenu između Srbije i BiH biti uspostavljeni prijateljski odnosi i pozvao Nikolića da zajedno krenu putem pravde, istine i pomirenja.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija želi samo da pomogne, a nikako da odmogne Bosni i Hercegovini i da će uvijek biti tu "kad i ako zatreba".

Nikolić je poslije razgovora s članovima predsjedništva BiH u Palati Srbija u Beogradu rekao da je saslušao sve primjedbe iz Sarajeva, koje su najčešće dolazile zbog njegovih tumačenja određenih događaja iz prošlosti i dodao da više neće biti nerazumijevanja između dve države.

"Srbija želi BiH sve najbolje, najbolji mogući razvoj, stabilnost i čvrstinu. Srbija želi da pomogne, nikako da odmogne", rekao je Nikolić i dodao da je dogovorena njegova posjeta Sarajevu, a da će prije toga uslijediti trilateralni sastanak u Turskoj.

Nikolić je obećao da će dve države riješiti sve preostale probleme, uključujući tu i pitanje granice. On je naveo da Srbija i BiH, kao i druge države članice bivše Jugoslavije, treba da imaju zajednički nastup na stranim tržištima, jer ih tako bolje prepoznaju.

Srpski predsednik zahvalio je članovima delegacije BiH na iskrenosti tokom današnjih razgovora.

"Svi građani BiH su mi pođednako važni. Naravno da ja kao predsjednik Srbije brinem za Republiku Srpsku, kao što i predstavnici drugih naroda brinu o svojim. Tu nema ničeg lošeg", rekao je Nikolić i dodao da je rat završen prije 18 godina.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE