• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS uskladila Zakon o popisu

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas, bez rasprave, Prijedlog zakona o organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva RS.

 RS uskladila Zakon o popisu Izvor: MONDO

Cilj ove odluke je usklađivanje sa Zakonom o popisu BiH, javljaju Nezavisne.

Podsjećanja radi, Parlamentarna skupština BiH usvojila je izmjene zakona kojima se popis odgađa za oktobar, zbog čega i RS treba da uskladi popis sa tim datumom.

Za razliku od ovog zakona, burnu raspravu izazvala je odluka Vlade RS o davanju bankarske garancije od 12 miliona maraka na kredit preduzeću "Nikola Tesla" d.o.o. iz Banjaluke, čiji je cilj razvijanje tekstilne industrije u pet hercegovačkih gradova, uz zapošljavanje 2.000 ljudi.

Kako je objasnio Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, prva faza podrazumijeva završetak centra za obuku radnika u Bileći, kao i fabrike u Bileći, čije je otvaranje planirano za polovinu narednog mjeseca, a u kojoj će biti zaposleno oko 400 radnika. Takođe, kako je rekao, u prvoj fazi je najesen planirano otvaranje fabrike u Ljubinju, u kojoj će biti zaposleno 350 radnika, a nakon toga i u Trebinju, gdje bi trebalo raditi 800 radnika. U drugoj fazi će, objasnio je Tegeltija, fabrike biti otvorene u Berkovićima, Nevesinju i Foči.

Opozicija je ovu odluku Vlade dočekala "na nož", jer, kako tvrde, Vlada nezakonito daje garancije društvu ograničene odgovornosti i kažu da je ovo "još jedna laž vlasti u RS".

"Sam projekat je kao ideja prihvatljiv, ali je vrlo nepripremljen i neodgovoran zato što nije napravljena niti studija opravdanosti niti su obezbijeđeni partneri sa kojima bi se napravili kvalitetni ugovori kojim bi bili obavezani da će kupovati te proizvode. Ide se s brda s dola. Ja sam siguran da ovo neće uspjeti i da će ovo biti samo još jedna dodatna šteta RS", rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS-a.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a, je rekao da se radi o "stranačkom zapošljavanju", te da je direktor firme "Nikola Tesla" Dragan Vučetić upropastio dosadašnja preduzeća u kojima je radio.

Tegeltija je negirao ove navode opozicije i iznio tvrdnju da će strane kompanije otkupiti svu proizvodnju iz ovih fabrika. Narodna skupština nastavlja zasjedanje danas, a dan za glasanje je u četvrtak.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE