• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS oko pet odsto nesavjesnih vozača

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ocijenio je da u Srpskoj ima oko pet odsto nesavjesnih vozača od ukupno 300.000.

 U RS oko pet odsto nesavjesnih vozača Izvor: MONDO

"Mali broj vozača u Srpskoj veže pojas, što pokazuje njihov odnos prema vožnji, jer su takvi vozači spremni kršiti i druge propise", rekao je Radović Srni.

On je pojasnio da se kazneni bodovi izriču za najteže prekršaje - prekoračenje brzine, nedozvoljeno preticanje i vožnja pod uticajem alkohola, što su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda.

"Prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, u novembru prošle godine u Republici Srpskoj bilo je više od 2.000 vozača sa deset i više kaznenih bodova i preko 4.000 vozača sa sedam do devet kaznenih bodova", rekao je Radović.

On je naglasio da je pripremljen prijedlog novog pravilnika za vozače u BiH, koji će zaštititi savjesne od nesavjesnih vozača, te da je na Ministarstvu transporta i komunikacija BiH kada će on biti donesen.

"Prijedlogom pravilanika predviđeno je da su vozači, koji u toku godinu dana dobiju od sedam do devet kaznenih bodova, dužni da, osim izmirenja novčanih obaveza, prisustvuju predavanjima o posljedicama nebezbjednog ponašanja u saobraćaju, koja će organizovati ministarstva unutrašnjih poslova ili stručne organizacije", dodao je Radović.

On je istakao da će nesavjesnim vozačima, ukoliko se ne odazovu na predavanja, biti oduzeta vozačka dozvola.

"Nesavjesni vozači kojima je u toku godine izrečeno više od deset kaznenih bodova moraće ponovo polagati i teorijski dio vozačkog ispita, a vozačka dozvola biće im vraćena tek kada polože taj ispit", pojasnio je Radović.

Prema njegovim riječima, troškove predavanja snosiće polaznici, tako da će ih nesavjesna vožnja i dodatno koštati.

"Iskustva drugih zemalja sa ovakvom praksom su jako pozitivna. Srbija je veća krenula u taj postupak rada sa nesavjesnim vozačima i pokazalo se da polaznici predavanja kasnije čine manje prekršaja, a slična predavanja održavaju se i u evropskim zemljama", rekao je Radović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE