• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijava za stanove u BiH do 7. maja

Rok za podnošenje prijava za pomoć izbjeglicama i rekonstrukciju stambenih jedinica po principu "ključ u ruke" u Bosni i Hercegovini ističe 7. maja.

 Prijava za stanove u BiH do 7. maja Izvor: MONDO

Tim povodom će sutra Komeserijat za izbjeglice i migracije Srbije održati konferenciju za novinare.

Taj datum, kako se navodi, posljednja je prilika za rješavanje stambenih potreba izbjeglica kroz rekonstrukciju porušenih stambenih jedinica u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspisalo je Javni poziv za pomoć izbjeglicama u regionu za rekonstrukciju stambenih jedinica po sistemu "ključ u ruke" u cilju povratka u tu zemlju, a u okviru Regionalnog stambenog projekta BiH.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice i migracije 18.620 izbeglih lica iz Bosne i Hercegovine je u potrebi za trajnim rješavanje stambenih potreba, dok se 8.000 lica opredjeljuje za rješavanje stambenih potreba kroz obnovu imovine u zemlji porijekla.

Vlada Republike Hrvatske je 4. aprila 2013. godine usvojila Odluku o stambenom zbrinjavanju povratnika - bivših nosilaca stanarskog prava izvan područja od posebne državne skrbi, kojom je još jednom otvoren rok za podnošenje zahtijeva za stambeno zbrinjavanje nekadašnjih korisnika stanova u državnom vlasništvu na teritorijama opština i gradova u kojim su, 1991. godine, imali prijavljeno prebivalište odnosno koristili stan u državnom vlasništvu.

Rok za podnošenje prijava ističe 31. avgusta 2013. godine. Prema podacima Komesarijata za izbjeglice i migracije, oko 40.000 izbjeglica iz Hrvatske izgubilo je stanarsko pravo.

Na konferenciji, koja će se sutra održati u Medija centru, govoriće pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Mario Nenadić i načelnik sektora za stambeno zbrinjavanja Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske Ivica Preskar.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE