• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lider vehabija pod lupom zbog poligamije

Husein Bilal Bosnić, vehabijski lider iz Bužima, narednih dana biće pod lupom policije pošto već godinama pod istim krovom živi sa četiri žene.

 Lider vehabija pod lupom zbog poligamije Izvor: MONDO

Nevladin sektor, koji se bavi zaštitom prava žena, smatra da ovaj slučaj mora da bude istražen, a u nadležnom MUP-u Unsko-sanskog kantona (USK) uvjeravaju da će to i da učine, pišu "Nezavisne novine".

Ministar unutrašnjih poslova tog kantona poručio je da će svojim službama naložiti da to provjere.

O tome da u Bosnićevim odajama žive četiri žene čula je i direktorka nevladine organizacije "Žena BiH", koja kaže da to nije dozvoljeno i da je to “strašno i čuti”.

"Vjerovatno je vjenčan samo sa jednom, a možda ni sa jednom. Ne znam šta ih je navelo na takvu zajednicu. Vjerovatno neznanje ili nemaština. Bilo bi dobro kada bismo se mi u ženskim organizacijama time pozabavile, zajedno sa institucijama, kako bismo vidjeli zašto su te žene na to pristale", rekla je Hasanbegović.

I u Udruženju "Žene ženama" potvrdili su da nijedno pravilo ne dozvoljava da čovjek ima čak četiri izabranice.

"Prvo, pitanje je jesu li te žene iz BiH. Svi moraju da se uključe, te da se ispita zašto su one pristale na tako nešto i da li su na to pristale njihove porodice", upozorava Nuna Zvizdić, izvršni direktor u Udruženju "Žene ženama".

Bosnić sa sve četiri žene ima 16 djece, od kojih najstarije ima 20 godina, dok je najmlađe dobio prije nekoliko mjeseci. Poznato je da je Bosnić oženjen, ali se ne zna sa kojom od žena.

U Agenciji za ravnopravnost polova BiH podvlače da je, u skladu sa entitetskim krivičnim zakonima u BiH zabranjena dvobračnost, a samim tim i višebračnost, ali i napominju da se porodičnim zakonima ne uređuju posebne zabrane u pogledu postojanja više vanbračnih zajednica.

"U slučaju postojanja vanbračnih životnih zajednica ne postoji utvrđena nadležnost organa za postupanje", naglašavaju u Agenciji za ravnopravnost polova BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE