• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Napredak o imenovanju sudija

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko potvrdio da je na sastanku sa čelnim ljudima FBiH postignut napredak o pitanju imenovanja sudija Ustavnog suda

 Incko: Napredak o imenovanju sudija Izvor: MONDO

"Postigli smo određen napredak nakon svih nastojanja u proteklih četiri-pet godina da stranke postignu dogovor o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH", rekao je Incko u Sarajevu.

Predsjednik FBiH, potpredsjednici i Kolegijum Doma naroda federalnog parlamenta su se danas obavezali da će preduzeti korake i u najkraćem roku omogućiti početak procesa deblokiranja imenovanja četvorice sudija Ustavnog suda FBiH.

Incko je rekao da prve rezultate očekuje do utorka, 30. aprila, do kada bi predsjednik FBiH Živko Budimir trebalo da potpiše odluku o imenovanju Mladena Srdića za sudiju Ustavnog suda FBiH iz reda srpskog naroda, koji je dobio podršku Doma naroda Parlamenta FBiH.

On je dodao da se Budimir obavezao da će, uz saglasnost potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića i Mirsada Kebe, u najskorijem roku parlamentu dostaviti ime novog kandidata iz reda bošnjačkog naroda kojeg je odobrilo Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Ovaj kandidat bi bio imenovan na poziciju koja je ostala upražnjena odlaskom sudije Farisa Vehabovića.

Incko je napomenuo da su se svi učesnici današnjeg sastanka obavezali da će nastaviti razgovore u vezi sa popunjavanjem preostala dva upražnjena mjesta sudija Ustavnog suda FBiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, o čemu će biti raspravljano na sastanku u utorak, 30. aprila, u OHR-u.

Na sastanku su učestvovali predsjednik FBiH Živko Budimir, potpredsjednici FBiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Radoje Vidović i njegov zamjenik Jasmin Smailbegović, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Amir Zukić, šef Kluba Srba u Domu naroda Mira Ljubijankić i šef Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH Luka Faletar.

Na prvom sastanku, održanom 3. aprila, otkrivene su oblasti u kojima je moguće postići dogovor. Nakon toga, Incko je pozvao svoje sagovornike iz FBiH da dalje razrade te mogućnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE