• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Dijete umrlo od meningitisa

Jedanaestomjesečni dječak iz Kneževa/Skender Vakufa preminuo je od bakterijskog meningitisa sa sepsom, dok se na liječenju nalazi dvoje mališana.

 Banjaluka: Dijete umrlo od meningitisa Izvor: MONDO

Potvrdili su ovo juče u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka.

"U noći između 20. i 21. aprila dječak je premješten u Jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti, gdje je primijenjeno najsavremenije postupanje prema pacijentima oboljelim od meningitisa koje uključuje i respiratornu potporu. Nažalost, uz sve napore ljekara, nastupila je smrt", kazala je Vesna Novaković, šef Odeljenja za intenzivnu njegu i terapiju.

Prema riječima Zdravke Kezić, načelnice Klinike za infektivne bolesti, hospitalizovano je u subotu i dijete iz Banjaluke pod dijagnozom gnojni bakterijski meningitis sa sepsom, dok je u ponedjeljak, u večernjim satima, primljeno još jedno dijete iz Kneževa/Skender Vakufa, sa bakterijskim meningitisom sa sepsom, prenose "Nezavisne novine".

"Oba mala bolesnika su dobro i uspješno se oporavljaju. Svim kontaktima prvog reda ordinirana je hemoprofilaksa. Zasad nema bojazni od epidemijskog javljanja ove bolesti. Radi se o pojedinačnim slučajevima oboljevanja, što je uobičajeno za ovo doba godine i sezonu gripa i drugih virusnih respiratornih infekcija", kazala je Kezićeva.

Iako u UKC-u naglašavaju da ne postoji opasnost od epidemije, juče je na Facebooku osvanulo obavještenje roditelja o slučaju oboljelog mališana iz Banjaluke, koji inače boravi u Vrtiću "Neven", u kome se navodi da nisu preduzete adekvatne mjere zaštite u toj predškolskoj ustanovi.

"Preko vikenda nije izvršena dezinfekcija vrtića, već samo detaljno čišćenje i pranje, pa se smatra da nema opasnosti, jer nema novih slučajeva. To nije dovoljno", napisala je D.M. na Facebooku.

Nataša Radulović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, istakla nam je juče da su sve mjere preduzete u vrtiću i da nema mjesta za paniku kod roditelja.

"Čim je majka odvela dječka ljekaru i kad je konstatovan meningitis, sve potrebne mjere su preduzete. Vaspitači su razgovarali sa majkom i dječak je sada dobro", navela je Radulovićeva.

Prema njenim riječima, problem nastaje kada djeca borave u parkovima koji nisu dezinfikovani.

Iz Vrtića "Neven" su potvrdili da je dječak obolio od meningitisa te da su preduzete sve mjere kako bi bili zaštićeni ostali mališani.

"Nije slučaj toliko alarmantan da bi se roditelji uplašili tako da se broj djece u našem vrtiću nije smanjio", ukratko su kazali iz "Nevena".

U školi sporta "Bambi", koja svoje treninge organizuje u OŠ "Petar Petrović Njegoš", a koju pohađa oboljeli dječak, kažu da nisu upoznati sa slučajem, jer još nisu imali poziv roditelja koji bi ih obavijestili o tome.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE