• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguće sankcije zbog odluke "Sejdić i Finci"?

Zbog neprovođenja odluke "Sejdić i Finci" neke zemlje-članice EU zalažu se za uvođenje sankcija BiH, tvrdi Milica Marković iz Parlameta Savjeta Evrope

 Moguće sankcije zbog odluke "Sejdić i Finci"? Izvor: MONDO

neprovođenja ove odluke neke zemlje-članice zalažu se za uvođenje sankcija BiH, izjavila je Srni Milica Marković, član stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u parlamentu Savjeta Evrope.

Prema njenim riječima, o problemu BiH i neprovođenju ove odluke bilo je riječi i na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje se od 22. do 26. aprila održava u Strazburu.

"Predsjedavajući Komiteta ministara Savjeta Evrope Žilber Saboj je, podnoseći izvještaj Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, na samom početku istakao problem neizvršavanja odluke `Sejdić i Finci“, rekla je Markovićeva.

Ona je navela da je Saboj izrazio zabrinutost Komiteta ministara i Savjeta Evrope zbog takve situacije, posebno jer nema naznaka da li će i kada odluka biti provedena.

"Delegacija BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope obaviještena je da je na prošlosedmičnom zasjedanju Komiteta ministara rečeno da će se na svakoj narednoj sjednici Komiteta, koje se održavaju jednom mjesečno, raspravljati o BiH“, dodala je Markovićeva.

Ona je navela da su na posljednjem zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope neke skandinavske zemlje, a posebno Švedska, otvoreno zagovarale uvođenje sankcija BiH zbog neizvršavanja te odluke.

"Obaviješteni smo da je i Savjet EU na posljednjoj sjednici raspravljao o BiH, tražeći da bude identifikovan krivac za neprovođenje odluke. Sada se otvoreno pominje da su kočničari hrvatske stranke“, rekla je Markovićeva.

Ona vjeruje da bi Savjet EU u narednom periodu mogao da donese određene zaključke u vezi sa BiH.

"Već u maju će zasjedati Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Savjeta Evrope na čijem su dnevnom redu i BiH i neizvršavanje odluke `Sejdić-Finci`. Sigurno je da će i tu biti kritika i diskusija u vezi sa BiH“, rekla je Markovićeva i dodala da bi trebalo da prisustvuje tom zasjedanju.

Prema njenim riječima, na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, između ostalog, raspravljano je i o postpristupnim obavezama Turske, međureligijskim odnosima, te odnosu društva i države prema religijama, naročito prema manjinskim, kao što je odnos prema hrišćanskim crkvama u Turskoj ili prema nehrišćanskim religijama u Rusiji.

Članovi stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope su i Ismeta Dervoz, Nerimina Kapetanović i Mladen Bosić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE