• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat: Ispoštovati radnička prava

Savez sindikata Republike Srpske traži da se u Srpskoj u potpunosti obezbijedi provođenje Zakona o praznicima

 Sindikat: Ispoštovati radnička prava Izvor: MONDO

Savez sindikata Republike Srpske poziva sve načelnike i gradonačelnike lokalnih zajednica, kao i ministra uprave i lokalne samouprave, te ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske da u potpunosti obezbijede provođenje Zakona o praznicima.

"Nedopustivo je da pojedini poslodavci baš na dane 1. maja i 2. maja organizuju rad i time krše zakon i radnička prava", navode iz Sindikata.

U saopštenju se navodi da je Opštim kolektivnim ugovorom utvrđeno da su, tamo gdje radni proces podrazumijeva četvorobrigadni radni sistem, odnosno nemogućnost zaustavljanja procesa rada, poslodavci dužni da radniku isplate za taj dan dnevnicu uvećanu za 50 odsto.

Svim ostalim radnicima, koji u skladu sa Zakonom rade na dane državnog praznika, ukoliko to ne podrazumijeva njihovo redovno radno vrijeme za rad na praznike, poslodavci treba da isplate dvije i po dnevnice za svaki dan rada", napominju iz Sindikata.

"Za poslodavce, načelnike i gradonačelnike lokalnih zajednica koji se ne budu pridržavali Zakona o praznicima Republike Srpske, zatražićemo kontrolu Inspektorata Republike Srpske i preduzimanje kaznenih mjera u skladu sa ovlašćenjima“, ističu iz Sindikata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE