• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijena vode opet "ključa"

Cijena vode u bh. gradovima opet "ključa", pa je tako u nekima već došlo do poskupljenja, dok u drugim samo čekaju zeleno svjetlo od lokalnih vlasti.

 Cijena vode opet "ključa" Izvor: MONDO

Tako će od 1. maja ove godine stanovnici Dervente plaćati vodu skuplje, dok će računi biti veći i privrednicima, a poskupio je i odvoz smeća.

S druge strane, voda je prije nekoliko mjeseci poskupjela i u Gacku, dok je veliki broj preduzeća za distribuciju vode u BiH zatražio odobravanje poskupljenja od svojih lokalnih zajednica jer se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji, prenose "Nezavisne novine".

U preduzeću "Komunalac" iz Dervente kazali su da će stanovnici od 1. maja kubni metar vode umjesto 0,56 plaćati 0,78 KM, dok će cijena vode za privredu iznositi 1,98 KM po kubnom metru.

Prema njihovim riječima, oni su još u oktobru prošle godine opštini poslali prijedlog za povećanje cijene vode, što im je sada i odobreno, navodeći da cijena vode u ovoj opštini nije povećavana od 2007. godine, te da su stanovnici Dervente pili najjeftiniju vodu, a imali i najnižu cijenu odvoza smeća i komunalnih usluga u RS.

U preduzeću "Vodovod" Gacko rekli su da nakon poskupljenja cijena vode za domaćinstva iznosi 1,30 KM po metru kubnom, a za privredu, kada je u pitanju mala i srednja, iznosi 2,30 KM, dok je za velika preduzeća tri KM po metru kubnom. S druge strane, povećanje cijene vode traži i prnjavorski "Vodovod", gdje su kazali da od opštine kao osnivača preduzeća traže saglasnost za korekciju cijene vode sa sadašnjih 0,80 KM na 1,34 KM, sa uračunatim PDV-om.

Oni su istakli da bi to bila realna cijena sa kojom bi mogli poslovati bez dobitaka, ali i bez gubitaka. Isto tako, preduzeće "Vodovod" Banjaluka je još u februaru ove godine podnijelo zahtjev za korekciju cijene vode, ali još nisu dobili odgovor. Kako su nam kazali u preduzeću "Vodovod i kanalizacija" Zenica, poslali su prijedlog za Opštinsko vijeće, u kojem su naveli zahtjev za odobravanjem povećanja cijene vode na području ove opštine, ali da im niko nije odgovorio.

Podsjećamo da od kraja prošle godine vodu skuplje plaćaju Prijedorčani, Bijeljinci, te stanovnici Sanskog Mosta.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, smatra da je izabran nezgodan trenutak za povećanje cijena vode, jer pada platežna moć stanovništva pa potrošači kubure kako da sastave kraj s krajem.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE