• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puna podrška konferenciji o reformi Ustava

Patrik Mun, Peter Sorensen i Džo Lomas pružili punu podršku radu konferencije o reformi Ustava Federacije BiH, koja će sutra biti održana u Sarajevu.

 Puna podrška konferenciji o reformi Ustava Izvor: MONDO

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun, šef Delegacije EU Peter Sorensen i otpravnik poslova Ambasade Velike Britanije u BiH DŽo Lomas pružili su punu podršku radu konferencije o reformi Ustava Federacije BiH, koja će sutra biti održana u Sarajevu. Mun je ponovio da su svi saglasni da su FBiH potrebne reforme, te da će sutrašnja konferencija biti prvi sveobuhvatni set preporuka o načinima rješavanja nefunkcionalnosti, skupoće i demokratske slabosti Federacije.

"Ovdje smo da bismo ozvaničili početak onoga što vjerujemo da je istorijski proces u BiH, gdje će građani pokazati da postoji podrška promjenama Ustava FBiH", rekao je Mun na večerašnjem prijemu povodom konferencije o reformi Ustava FBiH.

On je podsjetio na napor ekspertske komisije koja je, nakon skoro četiri mjeseca rada, došla do sveobuhvatnog seta od 181 preporuke o kojima će sutra diskutovati neki od najeminentnijih intelektualaca i aktivista u FBiH.

Sorensen je istakao da građani FBiH imaju punu podršku EU za sutrašnju konferenciju, na kojoj će izraziti stavove o sopstvenoj budućosti.

"Građani vjeruju da bolja budućnost zemlje leži u EU. Mi ćemo uraditi sve što možemo da pomognemo BiH da preduzme neophodne reforme koje donose konkretnu dobrobit običnim ljudima", rekao je Sorensen.

On je izrazio uvjerenje da konferencijom o reformi Ustava FBiH počinje proces koji ima dobre izglede da bude uspješan.

Lomasova je rekla da Velika Britanija svesrdno podržava inicijativu SAD za reformu Ustava FBiH, izražavajući uvjerenje da će građani BiH shvatiti da su oni ti koji mogu napraviti razliku i insistirati na promjenama da zemlja bude više demokratska i bolje mjesto za sve.

U ime ekspertskog tima koji je sačinio 181 preporuku zvanicama se obratio pravni ekspert Kasim Trnka, koji je podsjetio da je proteklo gotovo 20 godina od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i uspostavljanja FBiH.

"Nadamo se da će, umjesto intervencije međunarodne zajednice, građani BiH preuzeti odgovornost za vlastitu sudbinu i da će sami kreirati ustavni sistem koji im najviše odgovara", rekao je Trnka, navodeći da se na inicijativu SAD počinje od FBiH.

Trnka se nada da će na istim principima biti dovedena do kraja reforma Ustava i ustavnog sistema BiH.

On je rekao da su predložene preporuke ekspertskog tima nastale nakon konsultacija sa predstavnicima civilnog društva i institucija vlasti sa svim nivoima i svim dijelovima FBiH.

Konferencija o reformi Ustava FBiH počinje sutra u 8.30 časova, a na otvaranju je predviđeno obraćanje ambasadora Muna i šefa Delegacije EU Sorensena.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE