• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gavrilo Princip ponovo posvađao političare

Predsjednik RS pisao evropskim institucijama, a povod je obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, javlja ATV.

 Gavrilo Princip ponovo posvađao političare Izvor: MONDO

Obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata bi trebalo da se organizuje iduće godine, 28. juna u Sarajevu.

Dodik sumnja u dobre namjere tog projekta i objektivnost prema Srbima. Inicijator obilježavanja istorijskog dogadjaja je Slobodan Šoja, bivsi ambasador BiH u Francuskoj, koja je ujedno i glavni organizator događaja.

“Smatrao sam da je najbolje da se jedna velika zemlja u Sarajevu angažuje, okupi sve tri nacije i da onda na jedan lijep, kulturan i naučan način rasprave sva pitanja, pa i ako treba da se sučelje misljenja, to nije sporno”, rekao je Šoja za ATV.

Predsjediku Srpske izgleda najviše smeta to sto će, kako kaže, projekat realizovati prevashodno bošnjačka strana, iako je njegov inicijator srpski istoričar i diplomata. Igora Radojičića ipak muče druge brige. Smeta mu to što je u sve upetljana međunarodna zajednica.

“Unutar Bosne imamo različite poglede na taj događaj, i još se tu upetljala međunarodna zajednica sa svojim projektima i tu je ispala unutrasnja politizacija”, smatra predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

Dok se političari prepucavaju, istoričari su nesto složniji. Naročito oko stava da politici tu nije mjesto.

“Ako se u istoriji traze argumenti za sadašnju političku moć, to je dokaz koliko se politika pomjerila  iz racionalnog ka ludačkom objašnjavanju istorije”, kaže istoričar Enver Kazaz.

Struka iz Srpske vjeruje da početak Prvog svjetskog rata treba obilježiti, ali da postoji i mogućnost manipulacije.

“Kao što je logično da se Sarajevo nalazi u centru zbivanja, jedne takve manifestacije, tako je logično da se Srpska strana plaši jednog vida istorijskog lažiranja”, smatra istoričar Borivoje Milošević.

Nije izostao ni komentar Emira Kusturice, koji na sva zvona kritikuje strane književnike, koji mladu Bosnu predstavljaju kao terorističku organizaciju.

“Ova ideja nije rođena i ispečatovana u kancelariji neke od obavještajnih sluzbi velikih sila, nego u razvalinama dvije umiruće carevine”, zaklučuje Kusturica.

Jedno je sigurno: prašina koju je politika digla neće se tako lako spustiti, i da će varnice tek početi da sijevaju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE