• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odjeća za marku, TV za 25 KM

Polovna odjeća, igračke, posuđe i bijela tehnika samo su neke od stvari koje na banjalučkoj pijaci prodavci nude po niskim cijenama.

 Odjeća za marku, TV za 25 KM Izvor: MONDO

Tako se, na primjer, korištena odjeća može kupiti za samo jednu KM, obuća za tri do osam KM, dok se polovni televizor može kupiti za 25 KM.

Prodavci polovnih stvari kažu da ih je materijalna situacija natjerala da na improvizovanim štandovima ponude čak i stvari iz svojih domaćinstava kako bi preživjeli, piše "Euro Blic".

Prema njihovim riječima, uprkos niskim cijenama, maloje onih koji za polovne stvari mogu izdvojiti više od nekoliko KM.

"Najviše se prodaje ono što košta jednu KM, a to su polovne igračke, posuđe i garderoba. Zbog teške finansijske situacije primoran sam da prodam televizor. Ispravan je, nudim ga za 25 KM, ali kupca nema. U ovakvoj situaciji, i to je preskupo", priča Željko B., koji sa suprugom svakog utorka i nedjelje prodaje polovnu robu na gradskoj pijaci.

Na štandu Pere B. najjeftinija stvar košta pola KM, a najskuplja 20.

"Nudimo korištenu garderobu, alat obuću, posuđ i još mnogo toga, ali prodaja ide jako loše. Narod nema novca čak ni za polovno, a mi teško da nešto možemo zaraditi", priča on.

Nezadovoljni su i prodavci korištenog namještaja i bijele tehnike.

Ibro Murtić iz Velike Kladuše već osam godina dolazi na banjalučku pijacu, ali kaže da ne pamti da je prodaja išla tako loše kaoove godine.

"Veš mašine nudim za 150 KM, ali da bih ih prodao, cijenu moram da snizim na 120 KM. Nekada se od prodaje polovnih stvari moglo zaraditi, a sada jedino uspijevam da pokrijem troškove puta", objašnjava Murtić.

Da je na banjalučkoj pijaci moguće naći sve "od igle do lokomotive", govori i oglas o prodaji kuće okačen na štandu polovnih autmobilskih guma.

U Pokretu potrošača RS kažu da sve veći broj onih koji prodaju i kupuju polovne stvari dovoljno govori o tome koliko je loša ekonomska situacija u kojoj se nalaze građani RS.

"Ljudi se snalaze kako mogu da bi preživjeli. U krajnjem slučaju prodaju lične stvari, jer su nezaposleni i nemaju primanja. S druge strane nalaze se oni koji su primorani da kupuju polovne stvari, jer im se nude po mnogo nižim cijenama nego nove", kaže predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković.

(MONDO, foto Glas Srpske)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE