• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koalicija "1. mart" nije legalna

Koalicija "1. mart" nije upisana u Registar udruženja koji se vodi u Ministarstvu pravde BiH, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH.

 Koalicija "1. mart" nije legalna Izvor: MONDO

To je rečeno Srni u ovom ministarstvu.

"Navedeni zakon propisuje obavezu registrovanja - nakon čega se stiče svojstvo pravnog lica, a ne propisuje takozvana neformalna udruženja", rekla je Srni portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Ona je pojasnila da to znači da udruženje koje nije registrovano praktično i ne postoji, bar ne legalno.

Građanska koalicija "1. mart" zalaže se za registraciju dovoljnog broja povratnika i izbjeglica za opšte izbore 2014. godine u BiH, te da na taj način omogući izbor pet poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske.

Organizacije i udruženja civilnog društva u decembru su u Sarajevu potpisali sporazum i ozvaničili osnivanje koalicije "1. mart".

Koordinator Koalicije "1. mart" Emir Suljagić nedavno je rekao da se Bošnjacima uveliko sprema "palestinizacija", te da je Republika Srpska okupirana teritorija, a njene institucije uporedio sa "Vermahtom". 

Izjava koordinatora Koalicije "1. mart" Emira Suljagića kojom se, između ostalog, Vlada Republike Srpske poredi sa njemačkim Vermahtom samo može da ohrabri nastojanja da se Republika Srpska što prije definitivno odvoji od BiH i postane nezavisna, rekla je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković. 
Markovićeva je Suljagićevu izjavu ocijenila kao "šizofrenu" i "paranoičnu". 

"Suljagić koji je to izrekao - doživljavaju Republiku Srpsku kao neprijateljsku teritoriju. To je njihov problem i oni iz tog problema dugo neće izaći ali sve što duže žive u tom problemu, oni više ruše BiH. U nekim segmentima, BiH sad više čuvamo mi iz Republike Srpske nego što to čine takvi kao što je Suljagić", naglasila je Markovićeva. 

Prema njenim riječima, sve što budu to više radili, BiH će sve više da umire i nestaje. 

"Oni nek nastave, mi ne bježimo od toga da Republika Srpska jednog dana bude nezavisna država, čak mnogi u Srpskoj to priželjkuju, a takvi `šizofreničari` kao što je Suljagić će nam značajno pomoći i olakšati taj posao", kaže Markovićeva. 

Ona je naglasila da Suljagićeva izjava samo može da "ohrabri nastojanja građana da se Republika Srpska što prije definitivno odvoji od BiH i postane nezavisna država“. 

Ideje koordinatora građanske koalicije "1. mart" Emira Suljagića, i njemu sličnih, samo su potvrda potrebe daljeg jačanja Republike Srpske i njene zaštite, izjavio je danas Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić. 

Ivanić je, komentarišući Suljagićeve tvrdnje da je Republika Srpska okupirana teritorija i njene institucije uporedio sa "Vermahtom", rekao da je koordinator građanske koalicije "1. mart" potpuno beznačajana politička ličnost i irelevantan bivši političar čije je političko djelovanje bilo prepuno skandala. 

"Svjestan činjenice da ništa u životu ne zna raditi, Suljagić kreće u neku vrstu lične ofanzive, želeći sebe predstaviti velikim Bošnjakom i na svu sreću takve vrste inicijativa neće davati nikakve efekte", ocijenio je Ivanić. 

On smatra da je Suljagić čovjek kojem ne treba davati značaj i kojeg treba potpuno ignorisati ali, istovremeno, treba voditi računa da je takva politika jedan od najboljih razloga da se Srpska treba čuvati i ni po koju cijenu ne smije dovoditi u pitanje, te da pri tome, treba imati maksimalnu saglasnost. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE