• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iduće sedmice optužnica za "Lutku"

Tužilaštvo BiH najdalje do sredine naredne sedmice Sudu BiH podnijeće optužnicu protiv zločinačkih organizacija razbijenih u operaciji "Lutka".

 Iduće sedmice optužnica za "Lutku" Izvor: MONDO

"Nezavisne novine" pišu da će optužnica Posebnog odjela Tužilaštva BiH za organizirani kriminal obuhvatiti izvještaj protiv više od 30 pripadnika nekoliko zločinačkih organizacija.

Na optužnici, koja je već napisana, naći će se, između ostalih, Darko Elez, vođa ganga iz Istočnog Sarajeva, koji trenutno u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu za drugo krivično djelo, kao i mnogi pripadnici njegove i drugih zločinačkih organizacija iz BiH, osumnjičeni za ubistva, otmice, iznude, pljačke i trgovinu narkoticima.

Izvor lista iz Tužilaštva BiH potvrdio je ranija saznanja da optužnica neće obuhvatiti Nasera Keljmendija, osobu s američke "crne liste", koji je bijegom na Kosovo dan pred početak operacije "Lutka" i dalje nedostupan bh. pravosuđu. Keljmendi, za kojeg se vjeruje da je jedan od najvećih narko-bosova u Evropi, ne može biti optužen jer ga Tužilaštvo nije saslušalo, međutim ova vrsta "amnestije" samo je privremenog karaktera.

"Mi blisko sarađujemo s EULEKS-om, imamo jake dokaze protiv Keljmendija i mogu vam potvrditi da će on biti naknadno optužen i da će mu biti suđeno, u BiH ili na Kosovu", kaže sagovornik "Nezavisnih" iz Posebnog odjela.

"Lutka" je, inače, jedan od najsloženijih i najvećih predmeta Tužilaštva BiH otkako ono postoji, što potvrđuje i informacija da će optužnica biti otkucana na stotinak stranica.

Posebni odjel Tužilaštva BiH arhivirao je čak 18 registratora u kojima su dokumentovani dokazi o najtežim krivičnim djelima. U pitanju je, između ostalog, šest ubistava, tri pokušaja ubistva te četiri razbojničke pljačke.

Kako saznaju "Nezavisne", jedno od rasvijetljenih ubistava je ono Ramiza Delalića Ćele, za koje je kao naručilac osumnjičen Naser Keljmendi, međutim zbog nedostupnosti glavnoosumnjičenog ono neće biti "tretirano" u ovoj optužnici.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE