• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac: Tražićemo smjenu Kreso i Salihovića

Košarac je upozorio da Sud BiH dodatno ugrožava ionako ugrožen i urušen međunarodno-pravni položaj i status BiH

 Košarac: Tražićemo smjenu Kreso i Salihovića Izvor: MONDO

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da je Sud BiH u pravosnažnoj presudi u predmetu "Duško Jević i drugi" na skandalozan način ignorisao presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom je odbačena mogućnost retroaktivne primjene Krivičnog zakona iz 2003. godine u suđenjima za ratne zločine.

Košarac je u izjavi Srni upozorio da Sud BiH, ignorišući međunarodno pravo i pravdu, kršeći Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava, a time i Ustav BiH, čiji je ta konvencija sastavni dio, na drastičan način dodatno ugrožava ionako ugrožen i urušen međunarodno-pravni položaj i status ove zemlje.

"Očigledna pristrasnost, tvrdoglavost, te snishodljivost i slijepo poslušništvo čelnika te pravosudne institucije prema pojedinim međunarodnim zvaničnicima u BiH i van nje ne može se više tolerisati! Zato će predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama zatražiti od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da odmah pokrene pitanje odgovornosti i smjene predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso, kao i da naloži reviziju svih presuda u procesima pred Sudom BiH u kojima su, na osnovu presude Evropskog suda, osuđenicima kršena ljudska prava", poručio je Košarac.

Najuticajnije međunarodne zvaničnike u BiH, a posebno predstavnike Savjeta Evrope, Košarac pita zašto ćute o činjenici da Sud BiH ignoriše presudu Evropskog suda i nastavlja da, namjerno i sistematski, krši ljudska prava lica optuženih za ratne zločine.

"Kako možete da, na jednoj strani, uslovljavate evropski put BiH primjenom presude Evropskog suda u slučaju 'Sejdić-Finci', a da to isto ne tražite i u slučaju presude tog istog suda u slučaju 'Maktouf-Damjanović'? I kako da vjerujemo da vam je zaista stalo do zaštite ljudskih prava i da se iza zahtjeva za primjenu presude u slučaju 'Sejdić-Finci' ne krije namjera pojedinih međunarodnih zvaničnika da promijene Dejtonski sporazum na štetu Srba, pa i Hrvata u BiH", pita Košarac.

On je dodao da katastrofalno lošu sliku, kada je riječ o radu pravosudnih institucija na nivou BiH, upotpunjuje i očigledna namjera Tužilaštva BiH da opstruiše proces ekshumacije posmrtnih ostataka ubijenih i nestalih Srba na sarajevskoj Gradskoj deponiji.

"Glavnom tužiocu Goranu Salihoviću očigledno je mnogo važnije da se slika sa američkim ambasadorom i drugim stranim zvaničnicima i da te slike postavi na internet stranicu Tužilaštva, nego da prikuplja dokaze u predmetima ratnih zločina protiv Srba ili da se pozabavi krivičnom odgovornošću onih koji su blokirali zgradu zajedničkih institucija BiH u Sarajevu. Takav tužilac ne radi u interesu BiH, a pogotovo u interesu Republike Srpske, koja ga, takođe, plaća, zbog čega ćemo i za njega pred Visokim sudskim i tužilačkim savjetom tražiti isti tretman kao i za gospođu Kreso", zaključio je Košarac.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE