• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Darko Mladić: Suđenje ocu je nepravedno

Dako Mladić upozorava da je proces suđenja njegovom ocu nepravedan sa pravne tačke, a istovremeno, ozbiljno mu ugrožava život.

 Darko Mladić: Suđenje ocu je nepravedno Izvor: MONDO

On je u intervjuu "Glasu Rusije" napomenuo da se početkom juna u Tribunalu desilo nešto neuobičajeno - prvi put su se odbrana, Tužilaštvo, sekretarijat, pa čak i zatvorski ljekar, čuveni dr Falke, saglasili da je zbog hitnih zdravstvenih razloga neophodno skratiti generalu Mladiću radnu nedjelju sa pet na četiri radna dana.

Međutim, Sudsko vijeće na čelu sa sudijom Orijem, donijelo je odluku suprotnu mišljenju svih vještaka - doktora angažovanih o ovom pitanju.

"Ko će biti odgovoran ako usljed ovakvog iznurivanja nastupe dramatične posljedice po zdravlje moga oca? Vjerovatnoća za takav ishod nije mala, a svakim danom zbog ovakvog jakog tempa suđenja ta vjerovatnoća se povećava", pita Darko Mladić.

On je za ruski medij ocijenio da se pri donošenju različitih odluka Sudsko vijeće ne vodi interesima pravde, već nekim sasvim drugim interesima, koji su političke prirode.

Darko Mladić napominje da se Sudsko vijeće ne pridržava pravila koja su donesena statutom samog Tribunala, ali ni pravila koje je samo Sudsko vijeće donijelo na početku ovog procesa, i to, prema pravilu, na štetu odbrane.

Tužilaštvo je obavezno da prije početka suđenja objelodani odbrani sve dokaze kojima raspolaže, inače suđenje ne može da počne.

"Međutim, danas - u drugoj godini suđenja - Sud dozvoljava Tužilaštvu, po ko zna koji put da objelodanjuje nove desetine hiljada stranica iako je bilo dužno to da uradi prije početka procesa" - ističe Darko Mladić.

Odnos snaga između Tužilaštva i odbrane katastrofalno je neravnopravan. Tužilaštvo ima 67 pravnika i na stotine pomoćnog osoblja, a odbrana ima tri advokata i četiri istražioca - navodi on.

Darko Mladić upozorava da će posljedice takvog suđenja biti katastrofalne, i to ne samo po sudbinu njegovog oca.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE