• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić: Tražićemo razjašnjenja o provjerama

RS će od pravosudnih organa BiH i Srbije razjašnjenje o provjerama identiteta i boravišta ratnih oficira RS koji žive u Srbiji, izjavio Petar Đokić

 Đokić: Tražićemo razjašnjenja o provjerama Izvor: MONDO

Nadležne institucije Republike Srpske tražiće od pravosudnih organa BiH i Srbije razjašnjenje posljednjih postupaka u vezi sa provjerama identiteta i boravišta ratnih vojnih i policijskih oficira Srpske koji žive u Srbiji, rekao je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić.

"Institucije Republike Srpske insistiraće na tome da se o ovom pitanju govori otvoreno i u Srbiji i u BiH. Srpska ima pravo da traži razjašnjenje šta te akcije znače", rekao je Đokić novinarima nakon sastanka u Beogradu sa predstavnicima Udruženja "Republika Srpska - čast otadžbine", na kojem se razgovaralo o statusnim boračkim pitanjima.

Đokić je naveo da i pripadnici ovog udruženja žele da dobiju odgovore šta znače aktivnosti tužilačkih ili policijskih struktura u Srbiji u posljednje vrijeme prema pojedinim pripadnicima vojnih i policijskih struktura iz perioda rata u Republici Srpskoj, posebno onih koji su bili na komandnim dužnostima.

On kaže da razumije da Srbija ima određeni međudržavni sporazum, koji nije sporan, ali da je na sastanku zaključeno da će se insistirati da se o ovom pitanju govori vrlo otvoreno i u Srbiji i u BiH.

Đokić je ocijenio da sva pitanja treba rješavati u institucijama sistema, što znači da bi Ministarstvo pravde Republike Srpske trebalo zahtijevati da dobije informaciju – šta znači ovaj postupak pravosudnih institucija BiH, šta je sadržaj tog međudržavnog sporazuma Srbije i BiH i koje su to aktivnosti koje su preduzimane.

On je dodao da Ministarstvo pravde Srpske taj odgovor može dobiti i od Ministarstva pravde BiH, ali i od Ministarstva pravde Srbije sa kojim ima potpisan Sporazum o specijalnim vezama.

Ističući postojanje namjere da se djeluje institucionalno, Đokić je naveo da ovo pitanje ne treba biti zatvoreno dok se ne sazna šta je ova akcija provjere značila, da li će i dalje trajati, kao i je li riječ samo o 15-16 lica ili o 300, koja bi ubuduće mogla biti obuhvaćena.

"Da li je to priprema za procese protiv njih ili je to neka vrsta obrade i prikupljanja podataka za neke druge svrhe?", upitao je Đokić, navodeći da oni koji su se borili za slobodu srpskog naroda u BiH zaslužuju puno poštovanje Srpske.

On je ocijenio da su ti ljudi u toj borbi postali svojevrsna žrtva, utoliko više što danas ne uživaju ne samo sva prava, nego ne učestvuju u društvenom životu Repbulike Srpske u kapacitetu koji zaslužuju.

Đokić je dodao da Udruženje "Republika Srpska - čast otadžbine", koje je osnovano u Beogradu i okuplja pripadnike vojnih i policijskih struktura ratnih komandanata i istaknutih političara u vrijeme rata, želi aktivnosti usmjeriti i na Srpsku.

"Oni žele krajne dobronamjerno i konstruktivno da pomognu zaštiti i očuvanju indentiteta Srpske, zaštiti i autoritetu boračke populacije i da doprinesu opštem napretku Srpske", rekao je Đokić.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz i predsjednik Udruženja "Republika Srpska – čast otadžbine" Milenko Karišik.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, u Srbiji se provjeravaju osobe koje treba saslušati u svojstvu svjedoka ili osumnjičenih na osnovu protokola o saradnji sa BiH, izjavio je ranije zamjenik tužioca Bruno Vekarić.

Provjeravaju se informacije dostavljene iz Sarajeva, a riječ je o 39 predmeta u kojima je Tužilaštvo BiH spremno da ustupi dokaze i procesuiranje Srbiji.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE