• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osam stranaca protjerano iz Brčkog

Iz Brčkog protjerano osam stranaca koji su zatečeni da u ugostiteljskim objektima rade bez obavezne radne dozvole

 Osam stranaca protjerano iz Brčkog Izvor: MONDO

Inspektori Službe za poslove sa strancima BiH izrekli su mjere protjerivanja za osam stranaca koji su zatečeni da u ugostiteljskim objektima na području Brčkog rade bez obavezne radne dozvole.

U okviru akcije, s ciljem borbe protiv rada na crno stranih državljana u BiH, koju su inspektori Službe za poslove sa strancima proveli u rejonu Brčkog, kontrolisano je više od 80 ugostiteljskih objekata i otkriven veći broj stranih državljana koji su radili bez prijavljenog boravka i obavezne radne dozvole.

U saopštenju Službe za poslove sa strancima navodi se da su za osam stranih državljana odmah izrečene mjere protjerivanja iz BiH sa zabranom ponovnog ulaska u zemlju u trajanju od jedne do tri godine.

Inspektori su sačinili više od 50 zapisnika, koji će biti proslijeđeni inspekcijama rada i poreskim upravama, u čijoj je nadležnosti sankcionisanje poslodavaca koji protivzakonito zapošljavaju strane državljane bez regulisanog boravka i radne dozvole u BiH.

Kontrole su provedene na osnovu operativnih podataka koji su ukazivali na nezakonit boravak i rad stranih državljana u rejonu Brčkog i predstavljaju nastavak do sada veoma uspješne akcije suzbijanja rada na crno stranih državljana u BiH, koja je provedena u Sarajevu, Neumu, Visokom, Jajcu I Bihaću.

Iz Službe za poslove sa strancima poručuju da će ova aktivnost u narednom periodu biti provedena i u drugim dijelovima BiH pri čemu neće biti razumijevanja za nezakonit rad stranih državljana, posebno imajući u vidu visoku stopu nezaposlenosti građana BiH.

Paralelno sa ovom akcijom i dalje se vrši pojačan nadzor boravka i kretanja stranaca u pograničnom pojasu s ciljem sprečavanja svih oblika ilegalnih migracija, a prvenstveno pokušaja zloupotrebe teritorije BiH, s ciljem ilegalnog tranzita ka zemljama Evropske unije, odnosno Šengen zoni.

Služba za poslove sa strancima, i u narednom periodu, uložiće maksimalne napore, zajedno sa drugim bezbjednosnim agencijama, da BiH ima nultu toleranciju prema svim oblicima ilegalnih migracija i da bude pouzdan partner EU na tom planu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE