• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KC Banjaluka: Troškovi manji za 1,2 miliona

Klinički centar Banjaluka u prvih šest mjeseci zabilježio je pad prihoda od 4,9 miliona KM.

 KC Banjaluka: Troškovi manji za 1,2 miliona Izvor: MONDO

Troškovi u ovoj godini umanjeni su za 1,4 miliona KM u odnosu na prethodnu.

Pad ukupnih prihoda u najvećoj mjeri rezultat je smanjenja prihoda od usluga zbog liječenja pacijenata u regionalnim bolnicama, te privatnim klinikama po istim uslovima kao i u Kliničkom centru, te manje sredstava iz budžeta i fondova, od čega je u prvoj polovini godine prihodovano 37.000 KM, a u istom periodu prošle godine 2.690.000 KM.

Najveće umanjenje troškova ostvareno je na poslovnim rashodima, koji su umanjeni za više od 850.000 KM u prvoj polovini godine, te na poziciji finansijskih rashoda koji su za oko 350.000 KM manji nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Troškovi materijala umanjeni su za 3,3 miliona KM, a uštede od skoro pola miliona KM ostvarene su na potrošnji goriva i energije, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Od aprila do jula materijalni troškovi umanjeni su za 600.000 KM u odnosu na isti period prošle godine.

U Kliničkom centru navode da su umanjenju rashoda u velikoj mjeri doprinijele mjere racionalizacije provedene u maju i junu, a osim ušteda koje su ostvarene smanjenjem nepotrebnih i skupih zaliha lijekova i medicinskih sredstava, ušteđeno je i na nabavci kancelarijskog materijala, ostalim ličnim rashodima, troškovima usluga održavanja, troškovima komunalnih usluga, te troškovima ostalih usluga.

Zamjenik direktora Kliničkog centra za nemedicinska pitanja Goran Soldat rekao je da je ova ustanova uspjela da zaustavi rast troškova i nekontrolisano gomilanje duga, te provela više od 20 mjera racionalizacije, koje će u sljedećim mjesecima davati sve bolje rezultate.

"Povukli smo i niz poteza za koje smo svjesni da se mnogima nisu dopali. Nastavićemo s tim, jer nam je zadatak da spriječimo kolaps Kliničkog centra. S druge strane, pred nama je sve ozbiljniji posao i cijelo društvo moraće da se odredi prema budućnosti kakvu želi za Klinički centar“, rekao je Soldat.

Rukovodstvo Kliničkog centra uspjelo je da poveća prihode pregovorima sa zakupcima, te obezbjeđenjem donatorskih sredstava u iznosu od pola miliona KM većem u odnosu na isti period prethodne godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE