• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedočenje o zločinima u Dretalju

Na suđenju bivšim pripadnicima HOS-a svjedočila Olga Škoro, jedna od žrtava zlostavljanja u logoru Dretelj.

 Svjedočenje o zločinima u Dretalju Izvor: MONDO

Škoro je ispričala je da je u avgustu 1992. godine iz svoje kuće odvedena u Vojnu ambulantu u Mostaru, odakle je prebačena u logor Dretelj.

"To jutro, njih trojica su ušla u naš stan. Svi su bili u crnim uniformama i predstavili su se kao pripadnici HOS-a. Svekrva i ja smo bile same, dok je suprug sa djecom ranije izašao iz Mostara. Rekli su da ponesem novac i zlato i da pođem za njima. Kombijem su me prebacili u Vojnu ambulantu u Mostaru. Bilo je to 3. avgusta 1992. godine", rekla je Škoro.

Ona kaže da je tri dana bila zatvorena u Vojnoj ambulanti, gdje su je pripadnici HOS-a tukli i maltretirali, navodi BIRN.

"Jednom su me izveli iz prostorije gdje je bilo smješteno nas sedam, odveli u kancelariju i od mene tražili novac. Kako novca nisam mnogo imala, skinuli su me golu, maltretirali, ponižavali i prijetili da će me tako golu tjerati da idem do kuće", objasnila je ona.

Na pitanje tužioca da li je tada bila silovana, odgovorila je da nije, ali da je tokom zatočeništva u Vojnoj ambulanti u Mostaru vidjela žene koje su noću izvodili i vraćali ih pred zoru.

Nakon tri dana, Olga Škoro je zajedno sa zatočenim ženama iz Vojne ambulante prebačena u logor Dretelj, gdje je ostala do oktobra 1992. godine.

"U hangaru gdje su nas smjestili bilo je oko 100 žena. Spavale smo na betonu i imale hranu dva puta dnevno. Jele smo iz jednog tanjira i jednom kašikom, jedna iza druge. Uglavnom smo prale i čistile. Nisu nas organizovano tukli, ali su u prolazu znali da udare bilo koju od nas", ispričala je Škoro.

Za zločine počinjene u Dretelju optuženi su nekadašnji pripadnici HOS-a Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako je navedeno u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenje, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Škoro je rekla da nikog od optuženih lično ne poznaje, ali da je za sva ta imena čula.

"Ne znam kako optuženi izgledaju i ne mogu vam reći da li sam ih u Dretelju vidjela ili ne. Nisam ih poznavala, ali ponavljam da sam o svima njima slušala u Dretelju, od ljudi koji su tamo sa mnom bili zatočeni", objasnila je Škoro.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. septembar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE